вгору

Держаудитслужба складатиме плани перевірок щоквартально

Змінено порядок планування перевірок Держаудитслужбою. Постанова КМУ від 09.09.2020 р. № 795 «Зміни, що вносяться до актів Кабінету Міністрів України» (далі – Постанова № 795) є чинною з 11.09.2020 р.

Відтепер проведення державного фінансового аудиту та інспектування здійснюватиметься відповідно до планів, що складаються на плановий період – квартал (раніше плани перевірок складалися на півріччя).

Строки підготовки та порядок затвердження планів проведення заходів державного фінансового контролю визначатимуться Держаудитслужбою (до цього – Офісом фінансового контролю).

До основних підстав для включення заходів з проведення державного фінансового аудиту та інспектування до планів перевірок включено будь-яке звернення правоохоронних органів, юридичних та фізичних осіб (раніше було лише звернення з приводу проведення ревізій, які можливо виконати у плановому порядку).

Відповідні зміни внесено до Порядку планування заходів державного фінансового контролю органами державного фінансового контролю, затвердженого постановою КМУ від 08.08.2001 р. № 955.

Крім того, Постановою № 795 внесено зміни до Порядку проведення Державною аудиторською службою, її межрегіональними територіальними органами державного фінансового аудиту виконання бюджетних програм, затвердженого постановою КМУ від 10.08.2004 р. № 1017. Так, відповідно до оновленого п. 12 цього Порядку виключено можливість скорочення строку аудиту за рішенням керівника органу Держаудитслужби або його заступника з одночасним внесенням в установленому порядку змін до плану перевірок. При цьому залишилась можливість продовження строку аудиту за цих підстав. Загальну тривалість аудиту не змінено (не більш як 120 робочих днів).

Також відповідно до норм Постанови № 795 розширено повноваження Держаудитслужби (зміни до Положення про Державну аудиторську службу, затвердженого постановою КМУ від 03.02.2016 р. № 43).

Зокрема, відтепер Держаудитслужба здійснює контроль за законністю та правомірністю витрат бенефіціарів (партнерів) у межах виконання спільних операційних програм прикордонного та транскордонного співробітництва, а також на підставі результатів аналізу інформації щодо використання державних ресурсів планує заходи державного фінансового контролю за високоризиковими операціями тощо.

Про те, які перевірки дозволено проводити під час карантину, дізнайтесь з Блогу бухгалтера, Інформеру програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.