вгору

Диференціація ставок ПДФО та податку на прибуток – у законопроєкті

У Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону ««Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зниження податкового навантаження на малий та середній бізнес в Україні» (законопроєкт від 16.07.2020 р. № 3866).

Що пропонують змінити?

1. Ввести солідарну диференціацію підходу до сплати ПДФО підприємствами за найманих працівників.

Якщо працівник отримує доходи, зокрема, але не виключно у вигляді зарплати, інших заохочувальних, компенсаційних виплат тощо, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами:

  • менше 5 розмірів мінімальної зарплати (далі – МЗП), встановленої на 1 січня звітного податкового року, то до них пропонують застосовувати ПДФО – 10%;
  • від 5 до 10 МЗП – 20%;
  • більше 10 МЗП – 30% ПДФО.

2. Запровадити стандартизацію договірної вартості орендованого майна на рівні, що дорівнює або може бути максимум на 15% менше від ринкової вартості оренди комерційного майна в цьому місці.

3. Тимчасово, на період до 31.12.2021 р., диференціювати базову (основну) ставку податку на прибуток залежно від розміру бізнесу:

  • для платників податку, що належать до суб’єктів мікро- та малого підприємництва, – 8%;
  • для платників податку, що належать до суб’єктів середнього підприємництва, – 16%;
  • для платників податку, що належать до суб’єктів великого підприємництва, – 27%.

У разі прийняття, закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Про законопроєкт щодо нових пільгових умов оподаткування зарплат інженерів-професіоналів суб’єктів IT читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.