вгору

Єдиний рахунок для сплати грошових зобов'язань та податкового боргу запрацює з 01.01.2021р.

Нагадаємо нашим користувачам, що ВРУ був прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» № 559-IX від 13.04.2020 р. Про це ми писали у нашому матеріалі.

Законом № 559-ІХ було передбачено, що він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім, зокрема, пункту 1 (в частині накладення арешту на кошти на єдиному рахунку, відкритому у порядку, визначеному ст. 35-1 Податкового кодексу України), пункту 2, пункту 3 (в частині коштів на єдиному рахунку, відкритому в порядку, визначеному ст. 35-1 Податкового кодексу України) розділу I цього Закону, які набирають чинності з 1 січня 2021 року.

Кабмін постановою від 29.04.2020 р. № 321 затвердив Порядок функціонування єдиного рахунку та виконання норм ст. 35-1 Податкового кодексу України центральними органами виконавчої влади (далі – Порядок № 321).

Порядок № 321 визначає механізм функціонування єдиного рахунку для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податків і зборів, передбачених Податковим кодексом України (далі – ПКУ), єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування відповідно до положень Закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" та інших платежів, що визначені відповідним законодавством та контроль за справлянням яких покладено на ДПС, заборгованості з інших платежів та виконання норм ст. 35-1 ПКУ.

Важливо! Порядок № 321 набирає чинності одночасно із Законом № 559-ІХ, а саме з 01.01.2021 року.

Про що необхідно знати?

Порядком № 321 передбачено, що:

  • єдиний рахунок відкривається на ім’я ДПСУ у Казначействі;
  • платник податків за його бажанням може використовувати такий рахунок для сплати платежів;

Для цього він повинен подати повідомлення про використання єдиного рахунку в електронній формі через електронний кабінет.

  • через єдиний рахунок можна буде сплатити всі поточні платежі, податковий борг за такими платежами та недоїмку з єдиного внеску, грошові зобов’язання, які визначено на підставі податкових повідомлень-рішень;
  • єдиний рахунок для сплати податків, зборів та єдиного внеску відкриватиметься як небюджетний та буде віднесений до рахунків зі спеціальним режимом використання.

! Єдиний рахунок не може бути використаний платником податків для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також для сплати частини чистого прибутку до бюджету державними та комунальними підприємствами та їх об’єднаннями.

Платник має право повідомити про використання або відмову від використання єдиного рахунку один раз протягом календарного року. Тобто, єдиний рахунок використовуватиметься за бажанням платника податків та зборів.

У випадку, якщо платник має відокремлені підрозділи, то повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунку подається таким платником за кожним відокремленим підрозділом.

Використання єдиного рахунку платником розпочинається з робочого дня, що настає за днем подання ним повідомлення про використання такого рахунку.

У разі відмови платника від використання єдиного рахунку таке використання припиняється, починаючи з 1 січня наступного календарного року, на підставі повідомлення про відмову від використання єдиного рахунку.

Про це нагадали фахівці Офісу ВПП.

Про єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ, який почне діяти з 01.01.2021 року, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.