вгору

До Порядку надання відпустки при народженні дитини вносяться зміни

КМУ своєю постановою від 29.03.2024 р. № 356, вніс зміни до Порядку при народженні дитини, затвердженого постановою КМУ від 07.07.2021 р. № 693 (далі - Порядок). Про проект постанови КМУ ми писали тут. 

Змінами викладено у новій редакції пп. 2 та пп.3 п. 3 Порядку: 

Право на відпустку мають: 

  • батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови, що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки, що підтверджується письмовою заявою матері дитини та свідоцтвом про народження дитини, в якому зазначена відповідна інформація про батька дитини;  
  • баба або дід, або інший повнолітній родич дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати (батько) якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком), на підставі письмової заяви одинокої матері (одинокого батька) дитини 

Також передбачено, що особи, зазначені у пп. 2 п. 3 Порядку, під час подання письмової заяви про  надання відпустки повинні пред’явити свідоцтво про народження дитини, у якому зазначена відповідна інформація про батька дитини, та письмову заяву матері дитини про те, що вони з батьком дитини спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. 

Про те, чи може бабуся піти у відпустку для догляду за дитиною, якщо батьки дитини - підприємці, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.