вгору

До уваги платників, які використовують єдиний рахунок

Чіткий механізм перерахування коштів з єдиного рахунку на бюджетні/небюджетні рахунки, встановлені конкретні часові інтервали та послідовність виконання в межах поточного банківського дня окремих бізнес-процесів, пов’язаних з формуванням Реєстру платежів передбачений Порядком функціонування єдиного рахунка, затвердженого постановою Кабміну від 29.04.2020 р. №321 (далі - Порядок №321).

Щоб уникнути ситуацій неперерахування коштів до бюджету слід дотримуватись вимог Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів на переказ у разі сплати податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 24.07.2015 р. № 666.

Важливо! Під час оформлення розрахункових документів платником мають бути заповнені усі 14 обов’язкових полів реквізиту «Призначення платежу», розділених між собою знаком «;», кожне з яких містить належну інформацію або знак «;» як ознаку наявності відповідного поля у разі, коли таке поле не підлягає заповненню - останнє з 14-ти полів завжди містить знак «#».

Приклад заповнення поля «призначення платежу» для сплати на бюджетні /небюджетні рахунки для зарахування коштів для платників, які використовують для сплати податків єдиний рахунок:

1 - заповнюється сума коштів, яка зараховується на єдиний рахунок;

2 - 23365489 - код за ЄДРПОУ платника, який здійснює сплату (для юридичних осіб) - або 2336548960 - реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер платника), який здійснює сплату (для фізичних осіб);

3 - заповнюється технологічний код єдиного внеску, на який спрямовуються кошти;

4 - не заповнюється;

5 - заповнюється номер рахунку одержувача для зарахування коштів;

6 - заповнюється код одержувача;

7 - не заповнюється;

8 - не заповнюється;

9 - не заповнюється

10 - не заповнюється;

11 - заповнюється роз'яснювальна інформація про призначення платежу

12 - не заповнюється;

13 - вид ознаки (заповнюється органами державної виконавчої служби та/або територіальними органами ДПС (перелік кодів ознак, які вказуються в полі N 13, наведено в додатку 3 до цього Порядку) у разі перерахування стягнутих сум на єдиний рахунок. Таке поле неактивне під час заповнення його платником податків / єдиного внеску);

14 - заповнюється символьний знак "#".

Крім цього,  в п. 15 Порядку №321 визначено:  За коштами, які відповідно до абз. четвертого п. 35-1.7 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) є помилково сплаченими грошовими зобов'язаннями, ДПС не пізніше наступного робочого дня з дня зарахування таких коштів на єдиний рахунок надсилає платнику через електронний кабінет повідомлення про виявлені помилки чи розбіжності за таким розрахунковим документом.

Платник не пізніше наступного робочого дня після отримання від ДПС повідомлення про виявлені помилки чи розбіжності за таким розрахунковим документом визначає через електронний кабінет належність платежу відповідному одержувачу.

Якщо платник протягом зазначеного строку не визначив належність платежу відповідному одержувачу, інформація з розрахункового документа вважається інформацією без визначення належності платежу відповідному одержувачу і суми такого платежу включаються ДПС до реєстру платежів з єдиного рахунка в розрізі окремого платника у складі зведеного реєстру платежів з єдиного рахунка з урахуванням черговості сплати, визначеної п. 35-1.6 ПКУ, п. 89.7 ПКУ та п. 131.2 ПКУ.

Про це нагадали податківці ДПС у Харківській області.

Більше новин читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.