вгору

Додаток 1 до декларації ФОП-єдинника при припиненні держреєстрації: особливості заповнення

Податківці роз’яснили, як заповнюється Додаток 1 до Податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи з типом форми «Звітна» у разі держреєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП.

Нагадуємо нашим читачам, що ФОП – єдинники 1–3 груп подають вперше Податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578 (у редакції наказу Мінфіну від 09.12.2020 р. № 752) (далі – Декларація). У складі Декларації формується додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток 1) за податкові звітні періоди 2021 р.

У разі держреєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП-єдинники зобов’язані подати Декларацію з типом форми «Звітна» (за період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня держреєстрації припинення підприємницької діяльності), у складі якої формується Додаток 1 з типом «Звітна». Додаток 1 заповнюється таким чином (рис. 1):

  • у комірці 01 заголовної частини проставляється позначка «Х»;
  • у розд. 1 вказується реєстраційний номер облікової картки платника податків з врахуванням примітки 4 до Додатка 1;
  • у розд. 2 – серія (за наявності) та номер паспорта для ідентифікації платника ЄСВ у Пенсійному фонді України з врахуванням примітки 5 до Додатка 1;
  • у розд. 3 – П. І. Б. (за наявності);
  • у розд. 4 в полі «Податковий (звітний) період» проставляється позначка «Х» поруч з відповідним звітним періодом;
  • у розд. 5 в полі «після припинення» «Тип форми» проставляється позначка «Х», при цьому одночасно заповнюється розд. 6;
  • у розд. 6 – дата держреєстрації припинення;
  • у розд. 7 «Код основного виду економічної діяльності», вказується основний код економічної діяльності за КВЕД згідно з реєстраційними документами;
  • у розд. 8 – період перебування ФОП на спрощеній системі оподаткування, як платника ЄСВ у звітному році, та код категорії застрахованої особи (зазначається цифра «6»);
  • рядки та графи у розд. 9 обов’язково заповнюються в розрізі місяців за період, визначений у розд. 8, де у графі 2 відображається самостійно визначена сума доходу, на яку нараховується ЄСВ, а у графі 4 обчислюються суми нарахованого ЄСВ. Загальна сума нарахованого ЄСВ за звітний період зазначається у рядку «Усього» графи 4.

Додаток 1 до декларації ФОП-єдинника

 

Рис. 1

Значення рядка «Усього» графи 4 розд. 9 Додатка 1 переноситься до рядка 21 «Сума єдиного внеску, яка підлягає сплаті на небюджетні рахунки, за даними звітного (податкового) періоду» розд. VІІ Декларації (рис. 2).

Декларація ФОП-єдинника​​​​​​​

Рис. 2

Про це інформує ДПС.

Нагадуємо нашим читачам, що у M.E.Doc наявні форми податкових декларації ФОП-єдинників, зокрема:

- F0103307 – Податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи (для третьої групи) – підприємця;

- F0103405 – Податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (для групи 1–2).

Про те, за який звітний період ФОП – єдинники 1 – 3 груп вперше подають Додаток 1 у складі нової форми податкової декларації, та про особливості заповнення Додатка 1 – читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.