вгору

Допомога по частковому безробіттю для ФОП: що з оподаткуванням?

Нагадуємо, що надання допомоги по частковому безробіттю підприємцям, які частково втратили дохід протягом карантину, передбачено Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 13.05.2020 р. № 591-IX. Докладно про це ми писали у матеріалі.

Щодо оподаткування зазначеної допомоги фізособами-підприємцями висловилися податківці на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 103.02.

Вони погодились, що дохід, отриманий фізичною особою – підприємцем (як на загальній, так і на спрощеній системі) у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину, не пов’язаний з результатом від здійснення господарської діяльності такого підприємця. Отже, ця допомога повинна оподатковуватися за загальними правилами, встановленими Податковим кодексом України (далі – ПКУ) для звичайних фізосіб (розд. IV ПКУ).

Як ми вже неодноразово повідомляли, допомога по частковому безробіттю, виплачена роботодавцями своїм працівникам у період з 02.04.2020 р. протягом карантину, не підлягає оподаткуванню як ПДФО, так і військовим збором. Не є вона і базою нарахування ЄСВ.

Цей самий принцип діє і для підприємців, які з метою оподаткування такої допомоги розглядаються як звичайні фізособи.

Таким чином, дохід ФОПа у вигляді допомоги по частковому безробіттю з 02.04.2020 р. на період карантину, який виплачується (надається) такому платнику відповідно до ст. 47-1 Закону про зайнятість населення, звільняється від оподаткування ПДФО та військовим збором.

Про те, що виплата тимчасової допомоги на дітей ФОПам припиняється з вересня 2020 р., читайте у Блозі бухгалтера, Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.

M.E.Doc, Блог бухгалтера