вгору

Оподаткування допомоги по частковому безробіттю під час карантину - позиція Мінфіну

Нагадаємо, що з набранням чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 13.05.2020р. №591-ІХ (далі – Закон №591) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО не включаються доходи у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину.

Таку позицію з даного питання висловив Мінфін у листі від 25.05.2020 р. № 11220-02-2/15556 щодо оподаткування допомоги по частковому безробіттю на період карантину.

Щодо оподаткування ПДФО та військовим збором.

У пп. 13 п.1 розділу 1 Закону № 591 зазначено: на період з 2 квітня 2020 року до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб не включаються доходи у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабміном, які виплачуються (надаються) роботодавцем відповідно до ст. 47-1 Закону України «Про зайнятість населення». Докладніше про Закон № 591 читайте у Блозі бухгалтера.

Таким чином, сума допомоги по частковому безробіттю на період карантину, яка перерахована роботодавцю та виплачена ним працівнику, на підставі ст. 47-1 Закону № 5067, з 02.04.2020 р. звільняється від оподаткування ПДФО та військовим збором. Про це ми писали у матеріалі.

Зазначимо, що сума допомоги по частковому безробіттю на період здійснення зазначених заходів, яка нарахована до 02 квітня 2020 року, оподатковується ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

Щодо оподаткування ЄСВ

Базою для нарахування ЄСВ є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат (основна, додаткова та інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. в натуральній формі), що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону №2464).

Отже, допомога по частковому безробіттю на період карантину не є базою нарахування ЄСВ. Також на цю тему читайте у нашому матеріалі.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

опдпткування ПДФО, військовий збір, ЄСВ