вгору

Важливо! Допомога по частковому безробіттю не є базою оподаткування ЄСВ

Ми вже не вперше пишемо про допомогу по частковому безробіттю під час карантину, яку надає держава. Про особливості надання допомоги по частковому безробіттю - у Блозі бухгалтера.

Виплата працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину здійснюється роботодавцем з першого дня скорочення тривалості їхнього робочого часу у межах строку зупинення (скорочення) діяльності, але не більше 30 календарних днів після завершення карантину, за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Поняття часткове безробіття означає вимушене тимчасове скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції з причин економічного, технологічного і структурного характеру без припинення трудових відносин (абз.24 п. 1 ст. 1 розд. І Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012р. №5067-VI).

Коло платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) та база нарахування ЄСВ передбачено Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 №2464-VI.

Так, базою нарахування ЄСВ є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

Що відноситься до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні ЄСВ визначено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004р. №5.

Відповідно до п.3.2 розд.ІІІ Інструкції №5, допомога по частковому безробіттю відноситься до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці.

Враховуючи зазначене, сума допомоги по частковому безробіттю, яка перераховується роботодавцям - підприємствам Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття для виплати застрахованим особам, не включається до бази нарахування ЄСВ.

Про це зазначили податківці ДПС у Київській області.

Про те, чи оподатковується допомога по частковому безробіттю, а також про нарахування ЄСВ за неповний робочий день, читайте у Блозі бухгалтера, у розділі Інформер програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.

https://lh6.googleusercontent.com/ChOaBn-AvAAclvRH4f9kEl6akmhlMr0hoQ4iTX5boHaesBVblDzyoOEfkSEbgHg-1iAB8VS_UpOewBIN3XRnkR0UDh76SraWFyXNUai4jWS3HY42B4MI9gwB0XYaZNfTZBwcT-2S