вгору

Допомога по частковому безробіттю: яка ознака доходу у ф. № 1ДФ?

Нагадуємо нашим користувачам, згідно з ч. 1 ст. 47-1 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI (далі – Закон № 5067) допомога по частковому безробіттю на період карантину надається центром зайнятості застрахованим особам у разі втрати ними частини зарплати або доходу внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності через карантин. Допомога надається за зверненням роботодавця або ФОПа, що є застрахованою особою, для її виплати працівникам (крім тих, хто отримує пенсію) або підприємцю без найманих осіб.

Про підстави для отримання такої допомоги – у нашому матеріалі.

Сума допомоги по частковому безробіттю надається як на період карантину, так і протягом 30 к. дн. після його завершення.Умова – сплата ЄСВ протягом 6-ти місяців, що передують даті зупинення діяльності.

 Сума отриманої допомоги не включається до оподатковуваного доходу працівника з 02.04.2020 р. (п. 13 підрозд. 1 розд. XX Податкового кодексу України, далі – ПКУ) та не підлягає оподаткуванню ЄСВ та військовим збором (пп. 1.10 п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Форму Податкового розрахунку сум нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (далі – Податковий розрахунок за ф. 1ДФ) та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджено наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4 (далі – Порядок № 4).

Згідно з Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку № 4, соціальні виплати з відповідних бюджетів відображаються у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ під ознакою доходу «128».

Отже, сума допомоги по частковому безробіттю на період карантину, яка перерахована ФСС на випадок безробіття роботодавцю та виплачена ним найманому працівнику, відображається у ф. № 1ДФ з ознакою доходу «128» як соціальна виплата з відповідного бюджету.

Відповідь розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 103.25.

Про те, що допомогу по частковому безробіттю на період карантину надаватимуть у разі відпустки за власний рахунок та як ФОПу без найманих працівників отримати таку допомогу, дізнайтесь з Блогу бухгалтера, Інформеру програми M.E.Doc, а також з нашого Telegram-каналу.