вгору

Допомога по частковому безробіттю: оподатковується чи ні?

Порядок надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабміном, визначено Законом України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI (далі – Закон № 5067).

Так, допомога по частковому безробіттю на період карантину надається територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, застрахованим особам у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності через проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим КМУ, за зверненням роботодавця для її виплати працівникам (ст. 47-1 розд. VIII Закону № 5067).

Сума допомоги по частковому безробіттю на період карантину надається роботодавцям із числа суб’єктів малого та середнього підприємництва на строк зупинення (скорочення) діяльності, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину.

Допомога по частковому безробіттю на період карантину надається у разі сплати роботодавцем ЄСВ протягом шести місяців, що передують даті зупинення діяльності.

Право на допомогу по частковому безробіттю на період карантину мають застраховані особи, з якими роботодавцем оформлено трудові відносини (крім осіб, які отримують пенсію) (ч.3 ст. 47-1 Закону № 5067).

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб податком на доходи фізичних осіб регламентується Податковим кодексом України (далі – ПКУ).

Так, п. 163.1 ПКУ визначено, що об’єктом оподаткування є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Крім того, ПКУ встановлено вичерпний перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема, суми страхових виплат, які отримує платник податку з фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування згідно із законом (пп. 165.1.1 ПКУ).

Звільняються від оподаткування військовим збором доходи, які не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у пп. 165.1.2, 165.1.18, 165.1.52 ПКУ (п.1.7 пп. 16 прим.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Водночас визначено перелік доходів, що включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема, інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (пп. 164.2.20 ПКУ).

Нагадаємо, що ставка ПДФО становить 18%, військового збору – 1,5%.

Отже, сума допомоги по частковому безробіттю на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, яка перерахована ФСС на випадок безробіття роботодавцю та виплачена ним працівникуна підставі ст. 47-1 Закону № 5067, з 02.04.2020 р. звільняється від оподаткування ПДФО та військовим збором.

Водночас, сума допомоги по частковому безробіттю на період здійснення зазначених заходів, яка нарахована до 02 квітня 2020 року, оподатковується ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

Про це - у роз’ясненні на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 103.02.

Про допомогу працівникам по частковому безробіттю на період карантину читайте у Блозі бухгалтера та у розділі Інформер програми M.E.Doc, а також долучайтесь до нашого Telegram-каналу.

https://lh6.googleusercontent.com/ChOaBn-AvAAclvRH4f9kEl6akmhlMr0hoQ4iTX5boHaesBVblDzyoOEfkSEbgHg-1iAB8VS_UpOewBIN3XRnkR0UDh76SraWFyXNUai4jWS3HY42B4MI9gwB0XYaZNfTZBwcT-2S