вгору

Довідки щодо заповнення форм за МСФЗ: що необхідно знати?

При створенні звітності за міжнародними стандартами (далі – звітність за МСФЗ) у бухгалтерів виникає багато запитань, а саме: звідки взяти дані, як вони повинні відображатися, у якому вигляді, з комою чи без. І таких запитань безліч.

Враховуючи цю непросту ситуацію, розробник програми M.E.Doс розробив Довідку щодо заповнення полів з підказками щодо заповнення. Докладніше про це у нашому матеріалі.

Нагадаємо, що модуль Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL) призначений для підприємств, які складають фінансову звітність за МСФЗ. Крім того, модуль надає можливість формувати фінансову звітність за МСФЗ на основі таксономії в єдиному електронному форматі.

Зазначимо, що заповнювати звітність за МСФЗ необхідно з урахуванням вимог Таксономії UA XBRL МСФЗ 2020 року. Докладніше про це ми писали у матеріалі.

Для початку нагадаємо, що для створення звіту за МСФЗ користувачу необхідно в Реєстрі звітів обрати модуль Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL) та створити звіт відповідного шаблону (загальна таксономія 210_310 або 220_320, таксономія для страховиків 210_310 або 220_320, банківська таксономія). Після цього в реєстрі документів МСФЗ з’явиться пакет звітів для заповнення.

Звітність за МСФЗ на основі таксономії містить ряд таблиць з великою кількість показників. Для того, щоб подивитися, які дані і звідки потрапляють у відповідний звіт, необхідно обрати вкладку Довідка щодо заповнення полів (рис. 1).

звітність МСФЗ, довідка по заповненню полів

Рис. 1

Далі, буде відображено загальну довідку по бланку, (рис.2).

звітність МСФЗ, довідка заповнення полів

Рис. 2

Після цього відкриється бланк звіту, який матиме вигляд (рис. 3)

звітність МСФЗ, заповнення звітів

Рис. 3

Розглянемо, яка інформація відображається в різних графах Довідки.

1) У графі Стандарт відображається інформація щодо підстави внесення даних у звіт, а саме:

  • Українська таксономія - показники, якої додані Мінфіном;

Порада від M.E.Doc! Враховуючи, що на даний час відсутня інформація щодо заповнення таких показників, радимо звернутися з цього питання до регулятора.

  • IAS – показники за МСБО, в яких зазначається параграф і розділ (приклад, IAS 16 73 е);

звітність МСФЗ, заповнення полів

  • IFRS – показники за МСФЗ, в яких зазначається параграф і розділ (приклад, IFRS 12 B16, IFRS 8 24a).

2) У графах з описом типів показників відображається інформація щодо:

  • типу періода для показника;
  • до якої сторони балансу відноситься показник за своєю суттю;
  • формату показника.

Опис типу періоду для показника - за період” або “на дату було докладно розглянуто в одному з попередніх матеріалів.

Позначення “дебет” чи “кредит” вказують до якої “сторони” балансу відноситься показник за своєю суттю. Показники з властивістю “дебет”, як правило, відображаються в активах балансу. Дебетовий залишок для такого показника відображається зі знаком “+”, кредитовий (якщо він можливий) - зі знаком “-”. Приклади “дебетових” показників: основні засоби, торговельна дебіторська заборгованість, грошові кошти. Показники з властивістю “кредит”, як правило, відображаються в розділі балансу “Власний капітал та зобов’язання”. Кредитовий залишок для такого показника відображається зі знаком “+”, дебетовий (якщо він можливий) - зі знаком “-”. Приклади “кредитових” показників: статутний капітал, інша кредиторська заборгованість, нерозподілений прибуток.

В XBRL існує декілька можливих форматів показників. Найбільш розповсюдженими є:

  • текст (текстовий блок) - текстовий формат показника (наприклад:

звітність МСФЗ);

  • дата – форматом показника є календарна дата (наприклад:

звітність МСФЗ, подання звітності);

  • X – ціле число (наприклад:

звітність МСФЗ, подання звітності );

  • (X) – ціле число, значення якого є від’ємним з точки зору розрахунку узагальнюючого показника поточного розділу (наприклад:

звітність МСФЗ, подання звітності );

  • X.XX - зазначаються показники, які мають десяткові значення після коми, а саме: показник на 1 акцію, %, дольові значення, кількісні показники (наприклад:

звітність МСФЗ, подання звітності

звітність МСФЗ, подання звітності

звітність МСФЗ, подання звітності

звітність МСФЗ, подання звітності

  • акції - зазначається кількість акцій. Наприклад:

звітність МСФЗ, подання звіту ;

  • за період* - вказується період часу у форматі - Р(рік)Y(місць)M(день)D (варіанти внесення даних показника: PnYnMnD, PnY, PnM, PnD, PnYnM, PnYnD, PnMnD, де Р - обов'язковий показник, n - кількісний показник, Y - значення року(ів), M - значення місяця(ів), D - значення дня(ів)). Наприклад:

звітність за МСФЗ, заповнення звіту ;

Зверніть увагу! При заповненні звітності за МСФЗ, яка вимагає внесення даних за період*, у відповідній комірці звіту обов’язково перед внесенням періоду проставляється Р, в іншому випадку при перевірці звіту буде відображатись помилка.

  • LEI (Legal Entity Identifier) – міжнародний код ідентифікації юридичних осіб. Використовується підприємствами, які працюють на міжнародному ринку. Код LEI складається з 20-символьного літеро-цифрового коду, який заснований на стандарті ISO 17442. Наприклад:

звітність за МСФЗ, подання звіту .

3) Приклади відображення типів показників у довідці:

Х на певну дату, дебет/кредит – показник цілого числа на певну дату (станом на 01.04.2021 р.);

Х за період, дебет/кредит – показник цілого числа на конкретний період (за І квартал 2021 р.);

(Х) за період, дебет/кредит – показник цілого числа, значення якого віднімається (рис. 4):

звітність за МСФЗ, подання звітності

Рис. 4

4) У графі Розрахунок Довідки щодо заповнення полів є можливість бачити, які показники звіту складають підсумкову суму у звіті відповідно до калькуляції, встановленої українською таксономією (рис. 5).

звітність за МСФЗ, подання звітності, довідка

Рис. 5

Більше корисної інформації щодо Таксономії 2020 та подання фінзвітності на основі UA XBRL МСФЗ 2020 року в єдиному електронному форматі, читайте у Блозі бухгалтера, в розділі МСФЗ (iXBRL) програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.