вгору

Е-послуги нерезидентів: сплата ПДВ та подання звітності

Нагадаємо нашим читачам, що прийнято Закон України від 03.06.2021 року № 1525-IX (далі – Закон № 1525), який визначає порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам. Закон № 1525 набрав чинності 02.07.2021 року, крім окремих норм, які набирають чинності з 01.01.2022 року.

Норми нового п. 208-1 Податкового кодексу України, яким встановлюються правила оподаткування електронних послуг нерезидентів, набирають чинності з 01 січня 2022 року.

Крім того, Закон визначає що таке електронні послуги та які вони бувають, хто з нерезидентів є платником ПДВ тощо. Докладніше про це ми писали раніше у нашому матеріалі.

ДПСУ у Інформаційному листі № 26 надала роз’яснення щодо порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам.

Наведемо основні тези з листа.

Яка ставка ПДВ застосовується до операцій з постачання нерезидентами е-послуг?

Ставка податку становить 20 відсотків бази оподаткування та додається до вартості електронних послуг, крім операцій, звільнених від оподаткування ПДВ.

Як визначається місце постачання е-послуг?

Місцезнаходження отримувача електронних послуг визначається:

  • для отримувача послуг-фізичної особи, яка зареєстрована як суб’єкт господарювання, – за місцем реєстрації такого отримувача як суб’єкта господарювання;
  • для отримувача послуг-фізичної особи, яка не зареєстрована як суб’єкт господарювання, – за місцем фактичного місцезнаходження такої фізичної особи – отримувача послуг.

Яким чином підтверджується факт надання е-послуг?

Законом № 1525 передбачено, що документом, який підтверджує факт постачання електронних послуг нерезидентом, є будь-який документ, що підтверджує факт оплати вартості таких послуг, у тому числі надісланий в електронній формі засобами електронного зв’язку.

За яких умов нерезидент, який постачає е-послуги на території України, повинен зареєструватись платником ПДВ?

Обов’язок щодо реєстрації платником ПДВ виникає у особи-нерезидента, якщо за результатами попереднього календарного року загальна сума від здійснення нею операцій з постачання фізичним особам електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, сукупно перевищує суму, еквівалентну 1 000 000 гривень. Ця сума обчислюється за офіційним курсом валюти України до іноземної валюти, встановленим Національним банком України, що діє на 0 годин 1 січня відповідного року.

Така особа зобов’язана у періоді з 1 січня 2022 по 31 березня 2022 року (включно) подати до податкових органів заяву про реєстрацію такої особи-нерезидента як платника ПДВ. Заява подається в електронній формі через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги.

Який звітний період для нерезидентів, які здійснюють е-послуги?

Базовим звітним (податковим) періодом для особи-нерезидента платника ПДВ є квартал.

На яку дату виникають податкові зобов’язання з ПДВ у нерезидента?

Датою виникнення податкових зобов’язань за операціями з постачання особою-нерезидентом платником ПДВ електронних послуг є останній день звітного (податкового) періоду (кварталу), в якому здійснено оплату електронних послуг.

Який порядок подання звітності нерезидентом, який постачає е-послуги?

Особа-нерезидент платник ПДВ, яка постачає фізичним особам електронні послуги, місце постачання яких розташоване на митній території України, подає до податкових органів спрощену податкову декларацію з ПДВ.

Форма такої декларації, а також особливості її складання та подання визначені наказом Мінфіну від 21.10.2021 року № 555. Цей наказ набирає чинності з 1 січня 2022 року.

Особа-нерезидент, платник ПДВ, яка постачає фізичним особам електронні послуги, складає спрощену податкову декларацію і подає її в електронній формі через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів шляхом електронної ідентифікації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду. Декларація подається незалежно від того, здійснювалося чи ні постачання фізичним особам електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, такою особою-нерезидентом протягом звітного (податкового) періоду.

Чи має право нерезидент, який постачає е-послуги, на складання податкових накладних та на податковий кредит?

Особа-нерезидент платник ПДВ не здійснює формування податкового кредиту з ПДВ та не складає податкові накладні за операціями з постачання електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Про відповідальність нерезидентів, які постачають е-послуги, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.