вгору

ФКЧ на роздрібний продаж пального: що з ПДВ?

Суб’єкти господарювання, які здійснюють постачання (реалізацію) пального кінцевим споживачам, повинні і надалі проводити роздрібний продаж пального з формуванням та видачею відповідних розрахункових документів, із обов’язковим відображенням відповідної ставки ПДВ, що застосовується до таких операцій з постачання (реалізації). Відповідні вимоги визначені п. 2 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р.  № 265/95-ВР.

Нагадуємо, що ставка ПДВ є одним із обов’язкових реквізитів розрахункових документів. Отже, у разі їх відсутності в документі, такий документ не прийматиметься як розрахунковий.

Згідно з Положенням про форму та зміст розрахункових документів/ електронних розрахункових документів, затвердженим наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13, всі суб’єкти господарювання, що здійснюють роздрібний продаж пального, зобов’язані здійснити перепрограмування своїх РРО, змінивши ставку ПДВ з 20 на 7%.

Про це інформує ДПС.

До відома наших читачів! Під час дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану при здійсненні операцій з постачання пального та інших нафтопродуктів (незалежно від того, коли відбулось придбання таких пального та нафтопродуктів – до запровадження ставки ПДВ 7% на такі товари, чи після її запровадження) до складу вартості таких товарів включається ПДВ, визначений за ставкою 7%.

Про ПДВ в умовах воєнного стану читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.