вгору

ФОП-єдинник має борг понад 1020 грн.: що робити?

Податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений Податковим кодексом України (далі – ПКУ) строк, та непогашеної пені (пп. 14.1.175 ПКУ).

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 р. № 466-IX (далі – Закон № 466) внесено зміни до пп. 298.2.3 ПКУ.

Цими змінами визначено суму податкового боргу, наявність якого зобов’язує, зокрема,ФОПа-єдинника перейти на загальну систему оподаткування.

Так, відповідно до пп. 8 пп. 298.2.3 ПКУ платники єдиного податку за наявності податкового боргу у розмірі, що перевищує суму, визначену абз. третім п. 59.1 ПКУ (17 грн. х 60 = 1020 грн.), на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Отже, за наявності податкового боргу більш ніж 1020 грн. на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку зобов’язані змінити систему оподаткування на загальну.

Про це проінформувало ГУ ДПС у Дніпропетровській області.

Докладніше про те, що приніс Закон № 466 для єдинників, та про зміни у стягненні податкового боргу, читайте у Блозі бухгалтера, у Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.