вгору

Формування доходу та витрат незалежника

Нагадаємо нашим читачам, що оподаткування доходів, отриманих фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, визначено ст. 178 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). 

Так, відповідно до п. 178.3 ПКУ оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом (винагородою) і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження певного виду незалежної професійної діяльності. 

У разі неотримання довідки про взяття на облік особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, об’єктом оподаткування є доходи, отримані від такої діяльності без урахування витрат. 

При цьому, ПКУ не передбачено будь-якого переліку витрат для осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність. 

З метою забезпечення дотримання принципів оподаткування, доцільно при визначенні сукупного чистого доходу враховувати витрати, які пов’язані із провадженням певного виду незалежної професійної діяльності та підтверджені документально. 

Таким чином, датою при формуванні загального оподатковуваного доходу фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, є дата фактичного надходження коштів на банківський рахунок (у касу) або отримання інших видів компенсацій, тобто застосовується касовий метод. 

Крім того, остаточний розрахунок податку на доходи фізичних осіб за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в податковій декларації про майновий стан і доходи, в якій поряд з доходами від провадження незалежної професійної діяльності повинні зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми ЄСВ, нарахованого на доходи від провадження незалежної професійної діяльності в розмірах, визначених відповідно до закону (п. 178.7 ПКУ). 

Про це повідомила Окнянська ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області.  

Водночас нагадаємо, що для визначення переліку витрат, необхідних для провадження такої діяльності, слід враховувати узагальнюючу податкову консультацію щодо деяких питань оподаткування фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність (приватних нотаріусів, адвокатів), затверджену наказом ДПС України від 24.12.2012 р. № 1185 (далі – Наказ № 1185). 

Зокрема, витратами приватного нотаріуса вважаються: 

- оренда робочого місця нотаріуса, у тому числі його поточний ремонт, обладнання пандусу для під'їзду інвалідів; 

- технічне забезпечення діяльності робочого місця нотаріуса та його обслуговування (охоронна та пожежна сигналізація, металеві двері або металеві ролети, вогнестійкий сейф та інш); 

- програмне забезпечення, користування електронною базою законодавства; 

- оплата праці та обов'язкові нарахування на фонд оплати праці помічників, секретарів, стажистів (найманих працівників) тощо. 

Про те, які витрати можуть бути у приватних нотаріусів та адвокатів, читайте тут.  

До відома наших користувачів, у програмі M.E.Doc зручно подавати звітність до контролюючих органів, у тому числі податкову декларацію про майновий стан і доходи (F0100214).