вгору

Формування звітності НФУ та її подання до НБУ: запитання-відповіді від НБУ

НБУ на своєму сайті оприлюднено документ «Запитання-відповіді щодо формування звітності небанківських фінансових установ та її подання до НБУ». Цей документ розроблено даний документ з метою забезпечення вчасного подання звітності небанківськими фінансовими установами (далі – НФУ) до НБУ.

Документ містить відповіді на актуальні запитання НФУ, що були отримані під час робочих зустрічей та листування.

Так, документ складається з трьох розділів:

  1. Особливості подання звітності через вебпортал НБУ.

У І розділі можна знайти відповіді на питання щодо реєстрації на вебпорталі НФУ для подання звітності, порядку формування та подання звітних файлів відповідно до вимог регулятора, використання програмних засобів для подання звітності, підписання звітних файлів, процедур контролю звітності та виправлення помилок у звітності, особливостей подання фінансової звітності до НБУ та інших технічних аспектів звітування.

  1. Визначення вимог до звітності в нормативно-правових актах.

У розділі ІІ надано відповіді на питання щодо практичного застосування чинних нормативних вимог до звітності, а також зазначено порядок отримання додаткових консультацій та роз’яснень щодо формування та подання звітності регулятору.

  1. Методологічні питання формування звітності.

У ІІІ розділі увагу приділено методологічним аспектам формування звітних показників, зокрема, показників фінансової звітності, звітності страховиків, кредитних спілок, фінансових компаній.

Ознайомитися та завантажити цей документ можна на вебсайті НБУ в розділі "Нагляд – Спліт" у корисних матеріалах та за посиланням.

Як зазначає НБУ, "Запитання-відповіді" є динамічним документом, який оновлюватиметься в міру надходжень запитань від ринку.

Нагадаємо нашим користувачам, що в програмі M.E.Doc реалізовано новий сервіс «Звітність НФУ до НБУ», докладніше про це можна ознайомитись тут.

Про те, як може подати звітність страховика до НБУ за допомогою нового сервісу, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

https://lh6.googleusercontent.com/ChOaBn-AvAAclvRH4f9kEl6akmhlMr0hoQ4iTX5boHaesBVblDzyoOEfkSEbgHg-1iAB8VS_UpOewBIN3XRnkR0UDh76SraWFyXNUai4jWS3HY42B4MI9gwB0XYaZNfTZBwcT-2S