вгору

Форс-мажор не вплине на перебування сільгоспвиробника на 4 групі єдинників

Сільгоспвиробники, які мають у наявності земельні ділянки відповідного значення, і частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний рік) дорівнює або перевищує 75%, можуть обрати 4 групу спрощеної системи оподаткування.

Для переходу (щорічного підтвердження) статусу платника єдиного податку необхідно подати до контролюючого органу не пізніше 20 лютого поточного року загальну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок, звітну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо кожної земельної ділянки та розрахунок частки с/г виробництва та відомості про наявність земельних ділянок.

Нагадаємо, що у програмі M.E.Doc можна подати податкову декларацію платника єдиного податку четвертої групи (ідентифікатор форми J0103803).

Зазначимо, що Податковим кодексом України (далі – ПКУ) передбачено випадки, коли частка сільгоспвиробництва може бути меншою за 75%. Це дозволено, якщо у попередньому звітному році на підприємстві сталися обставини непереборної сили (форс-мажор), а саме:

  • заморозки;
  • посуха;
  • повінь;
  • пожежа, тощо.

У такому випадку сільгоспвиробнику потрібно разом з податковою звітністю подати рішення обласної ради про наявність таких обставин та перелік суб’єктів господарювання, що постраждали внаслідок таких обставин.

! Не можуть бути платниками єдиного податку 4 групи платники податків, які станом на 1 січня базового (звітного) року мають податковий борг.

Звертаємо увагу! Платники єдиного податку 4 групи можуть самостійно перейти на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку 3 групи, або відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів шляхом подання до контролюючого органу відповідної заяви та за умови сплати податку за поточний рік у розмірі, що розраховується виходячи з 25% річної суми податку за кожний квартал, протягом якого платник перебував на єдиному податку четвертої групи.

Сільгосптоваровиробник може повторно обрати 4 групу єдиного податку не раніше ніж через 2 календарні роки після його переходу на третю групу єдиного податку або у разі самостійної відмови від реєстрації платником єдиного податку 4 групи.

Однак це правило не діє у разі анулювання реєстрації платником єдиного податку четвертої групи за ініціативою контролюючого органу.

Нагадаємо, що відповідно до норм ПКУ контролюючий орган приймає рішення про виключення з реєстру платників єдиного податку у разі:

  • якщо у податковому (звітному) році частка с/г продукції платника єдиного податку четвертої групи становить менше 75%;
  • якщо платником єдиного податку не подано необхідну податкову звітність.

Про це проінформували податківці в Івано-Франківській області.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.