вгору

ФССУ оплатить допомогу за лікарняним, навіть якщо працівник захворів у перший робочий день

Фонд соціального страхування України (далі - ФССУ) гарантує страховий захист для всіх українських працівників. Навіть якщо ви захворіли у свій перший робочий день, ФССУ оплатить допомогу за лікарняним у повному обсязі. Про це йдеться на Урядовому порталі.

Розрахунок суми такої допомоги буде відбуватись на підставі встановленого посадового окладу (тарифної ставки). Як і в загальних випадках, ФССУ компенсує працівнику втрачений заробіток повністю або частково, залежно від сумарно набутого страхового стажу в усіх попередніх місцях роботи.

https://lh4.googleusercontent.com/FrYSXXL-eMZfa4LS5DSuRVzMzKW_mdMQTcPkvV-AM3NBsNTBXx-oCFbNqneqIHaaAet7Z3mDpybsGHnuk8ZCSsF-Bhdj0etP3gZ512xX8-7flN39rn_csOxUfBK_B9VUtDS8w1b6zXX-TsgwQGWq9LZRnkDJdE_PqJlKUTzIMwebJYsnVVLfCxawyVnBeA Якщо ж це перше місце роботи і працівник ще не має страхового стажу, розмір допомоги складе 50% посадового окладу (такий розмір допомоги виплачується для застрахованих осіб, які мають загальний стаж до 3-х років).

Також допомога складе:

60% середньої заробітної плати при стажі від 3 до 5 років;

70% - при стажі від 5 до 8 років;

100% - якщо стаж понад 8 років, або за наявності пільг відповідно до законодавства.

Нагадаємо, що перші п’ять днів тимчасової непрацездатності (за винятком потреби догляду за хворими рідними) оплачує роботодавець, а решту, аж до одужання чи встановлення інвалідності - ФССУ. 

Зверніть увагу! У загальних випадках при обчисленні середньої заробітної плати (доходу) для забезпечення допомогою по тимчасовій непрацездатності враховуються всі види заробітної плати (доходу) в межах граничної суми місячної заробітної плати, на яку нараховуються страхові внески на страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

Слідкувати за станом оплати лікарняних можна онлайн у телеграм-каналі: https://t.me/socialfund.

Про те, що робити, якщо не формується електронний лікарняний, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі