вгору

Гарантування оплати часу простою під час воєнного чи надзвичайного стану на території України - законопроект № 11109

У ВРУ зареєстровано законопроект «Про внесення змін до статті 113 Кодексу законів про працю України щодо гарантування оплати часу простою під час воєнного чи надзвичайного стану на території України» від 22.03.2024 р. № 11109 (далі - законопроект № 11109). 

Нагадаємо, що простій - це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.  

У разі простою працівники можуть бути переведені, за їх згодою, з урахуванням спеціальності і кваліфікації, на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації на весь час простою або на інше підприємство, в установу, організацію, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця. Це визначено ст. 34 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП).  

Крім того, ст. 113 КЗпП встановлено, що час простою не з вини працівника, в т. ч. на період оголошення карантину, встановленого Кабміном, оплачується з розрахунку не нижче від 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу). 

Законопроектом № 11109 пропонується ст. 113 КЗпП доповнити наступним пунктом: 

  • час простою не з вини працівника на період воєнного чи надзвичайного стану на території України оплачується за рахунок коштів Держбюджету, у порядку, визначеному КМУ. 

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.  

Про те, що слід знати про простій у період воєнного стану, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.