вгору

Головні зміни у нормативці для бухгалтера: підсумки 2022 року

У 2022 році Україна зіштовхнулася з дуже складними подіями: з 24 лютого було запроваджено воєнний стан у зв’язку із вторгненням рф в нашу країну. Воєнний стан кардинально вплинув на всі сфери життя українців. Звісно, що це вплинуло і на законодавчий процес. Було прийнято спеціальні воєнні закони та внесено багато змін у нормативні акти, що регулюють роботу бізнесу та оподаткування у воєнний час.

Нагадаємо про основні новації, які були прийняті в 2022 році.

Зміни в трудових відносинах

З 24.03.2022 року набрав чинності Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX. Цей Закон діє протягом воєнного стану та втрачає чинність з моменту припинення та скасування воєнного стану. Зокрема, згідно з цим законом, на період воєнного стану скасовано усі святкові дні.

Докладно про новий Закон читайте в наших матеріалах:

·       Діє Закон № 2136 щодо трудових відносин в умовах воєнного стану;

·       Трудові відносини під час воєнного стану: що змінилося?

Нова ставка єдиного податку

Тимчасово, з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, запроваджено нову ставку єдиного податку для платників 3 групи (юросіб та ФОП) у розмірі 2%. Відповідні зміни встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (зміни внесено Законом України від 15.03.2022 р. № 2120-ІХ). Докладніше про це – у нашому матеріалі. Також на цю тему:

·       Особливості переходу на ставку 2% єдиного податку для платників ПДВ;

·       Особливості застосування ставки 2% для єдинників 3 гр. - роз'яснює ДПСУ.

Однак наразі Уряд планує скасувати нову пільгову ставку єдиного податку вже найближчим часом – спочатку для грального бізнесу (законопроект від 27.09.2022 р. № 8079), а потім і для всіх інших.

Адміністрування ПДВ протягом воєнного стану

З 27.05.2022 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» від 12.05.2022 р. № 2260-IX (далі – Закон № 2260).

Цим Законом було передбачено:

  1. Відновлення податкового обов’язку платників податків, у яких є можливість виконувати свої податкові обов’язки, в частині дотримання термінів реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до них в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН), подання податкової звітності, сплати податків.
  2. Відновлення камеральних та документальних перевірок податкової звітності.
  3. Відновлення відшкодування сум ПДВ з бюджету (тобто, СЕА ПДВ). Водночас, платники ПДВ тимчасово не мають права на подання уточнюючих розрахунків за звітні (податкові) періоди до лютого 2022 року із показниками на зменшення податкових зобов’язань та/або декларування суми бюджетного відшкодування ПДВ. 

Докладніше про це:

·       Адміністрування ПДВ протягом воєнного стану: Закон № 2260 набрав чинності 27.05.2022 р.;

·       Чи можна подавати уточнюючі розрахунки з ПДВ за звітні періоди до лютого 2022 року?

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

Дякуємо Вам, що залишаєтесь з нами! А ми і надалі буде інформувати Вас про всі важливі новини у законодавстві.