вгору

Граничний термін карантину: законопроект ВРУ прийнято за основу

ВРУ прийнято за основу проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання запровадження карантину” від 06.01.2022 р. № 6508 (далі - законопроект).

Карантин встановлюється, продовжується та відміняється Кабміном. Строк, на який встановлюється карантин, не перевищує 2-х місяців. У разі несприятливої епідемічної ситуації Кабмін приймає рішення про продовження карантину.

Встановлення карантину на території, яка розташована у межах більше ніж шести областей, запроваджується Кабміном за погодженням із РНБО.

Рішення про встановлення, продовження карантину, а також про його відміну негайно доводиться до відома населення відповідної території через засоби масової інформації.

Законопроектом пропонується визначити перелік обмежувальних заходів, що можуть тимчасово застосовуватись на період встановлення карантину.

Крім того, передбачено можливість тимчасово на період дії карантину встановлювати:

  • особливі умови і режим пересування населення, здійснення пасажирських перевезень, в’їзду та виїзду з території, на якій запроваджено карантин;
  • перетин кордону іноземцями та особами без громадянства;
  • особливі умови і режим господарської діяльності, відвідування закладів освіти та інші заходи визначені законом;
  • підстави та порядок обов’язкової самоізоляції, перебування особи в обсерваторі (обсервації), госпіталізації до тимчасових закладів охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталів).

Відповідні зміни пропонується внести до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Крім того, пропонується розділ ІІ «Прикінцеві положення» вищезазначеного Закону доповнити новим пунктом, яким «Установити, що рішення (постанови) Кабміну про встановлення (продовження) карантину для запобігання поширенню хвороби, які були прийняті до набрання чинності цим Законом, продовжують діяти до приведення їх у відповідність із цим Законом, але не більше трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом».

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.