вгору

Індексація ЗП в період простою

ГУ Держпраці у Дніпропетровській області надали роз’яснення з питання: чи нараховується індексація працівникам за період простою?

Порядок проведення індексації грошових доходів населення затверджено постановою КМУ від 10.07.2003 р. №1078 (далі - Постанова № 1078).

Індексації підлягають грошові доходи населення, що не мають разового характеру, зокрема оплата праці найманих працівників підприємств у грошовому вираженні, що включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами), доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також компенсаційні виплати, що мають постійний характер (п. 2 Постанови № 1078).

Нагадаємо, простій - це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами. Це визначено ст. 34 Кодексу законів про працю України.

Отже, враховуючи те, що оплата часу (періоду) простою не належить до постійних виплат, які підлягають індексації, виплати за час простою не індексуються.

Про різницю між простоєм та призупиненням дії трудового договору читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.