вгору

Інформлист № 3/2022: звітність, касовий метод та бюджетне відшкодування

Продовжуємо розглядати зміни, запроваджені Законом України від 12.05.2022 року № 2260-ІХ (далі – Закон № 2260).

  • Чи можуть бути включені до обрахунку суми бюджетного відшкодування суми ПДВ, включені до складу ПК за операціями з придбання товарів, знищених внаслідок бойових дій?

Ні, не можуть. Відповідно до пп. 69.29 підрозд. 10 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі ПКУ), суми ПДВ, включені до складу ПК при здійсненні операцій з придбання товарів, які у подальшому були знищені, (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного стану, не включаються до обрахунку суми бюджетного відшкодування.

  • Як використовуються суми ПДВ, включені до складу ПК за операціями з придбання товарів, які знищені внаслідок бойових дій?

Суми ПДВ, включені до складу податкового кредиту при здійсненні операцій з придбання товарів, які у подальшому були знищені, (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного стану, зараховуються до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду до їх повного погашення за рахунок податкових зобов’язань (пп. 69.29 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

  • Які зміни внесені Законом № 2260 щодо термінів подання звітності з ПДВ за звітні (податкові) періоди лютий–травень 2022 р.?

Абзацом третім пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ визначено, що платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки, зокрема, обов’язок щодо дотримання термінів подання звітності, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 р. до дня набрання чинності Законом № 2260, за умови подання податкової звітності до 20 липня 2022 р. Отже, з урахуванням роз’яснень Мінфіну, декларації з ПДВ за лютий – травень 2022 р. мають бути подані до 20 липня 2022 року (тобто, по 19 липня 2022 р. включно).

Які особливості термінів сплати ПДВ до бюджету за звітні (податкові) періоди лютийтравень 2022 р.?

Абзацом третім пп. 69.1  підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ визначено, що платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки, зокрема, обов’язок щодо дотримання термінів сплати податків і зборів, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 р. до дня набрання чинності Законом № 2260, за умови сплати податків та зборів у строк не пізніше 31 липня 2022 р.

Отже, з урахуванням роз’яснень Мінфіну, граничний термін сплати податку за деклараціями з ПДВ за лютий–травень 2022 року припадає на 31 липня 2022 року (неділя).

  • Чи може бути включена до складу ПК сума ПДВ, відображена у ПН, складених за операціями, що відбулися протягом лютого–травня 2022 р., якщо така ПН буде зареєстрована постачальником до 15.07.2022 р. та за умови, що платник податку – покупець не подавав податкові декларації та не включав цю суму ПДВ до податкового кредиту за первинними документами?

Якщо платником ПДВ не було сформовано податковий кредит за операціями, що відбулися протягом лютого–травня 2022 р., на підставі первинних документів та не були подані податкові декларації за вказані періоди, сума ПДВ, відображена у ПН, складених за такими операціями й зареєстрованими в ЄРПН, може бути включена до складу податкового кредиту вказаних звітних періодів або інших наступних звітних періодів з урахуванням терміну, встановленого п. 198.6 ПКУ (протягом періоду 365 к. дн. з дати складення таких ПН).

  • На підставі яких документів за звітні періоди лютийтравень 2022 р. формують ПК платники податків, що використовують касовий метод обліку ПДВ?

Відповідно до п. 14.1.266 ПКУ касовий метод для цілей оподаткування згідно з розділом V цього Кодексу – метод податкового обліку, за яким дата віднесення сум податку до ПК визначається як дата списання коштів з рахунків платника податку, відкритих в установах банків, та/або в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, дата видачі з каси платника податків або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг) (далі – касовий метод).

Згідно з п. 32-2 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ за операціями з придбання товарів/послуг, за якими в ЄРПН постачальниками не зареєстровано ПН/ РК, платники податку можуть сформувати ПК за податкові періоди лютий – травень 2022 р. виходячи з сум ПДВ, сплачених (нарахованих) у складі вартості придбаних товарів/послуг, на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, що підтверджують товарів/послуг, або документів, що підтверджують надання інших видів компенсацій вартості поставлених (чи тих, що підлягають постачанню) товарів/послуг.

Таким чином, підставою для формування ПК за звітні періоди лютий–травень 2022 р. платниками, що використовують касовий метод, є документ, що підтверджує дату списання коштів із банківського рахунка (видачі з каси) платника ПДВ або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (чи тих, що підлягають постачанню) йому товарів/послуг.

  • Чи потрібно за операціями з придбання товарів/ послуг, які були здійснені, наприклад, у березні 2022 р. платниками, що використовують касовий метод, а ПК сформовано на підставі документа, що підтверджує дату списання коштів із банківського рахунка (видачі з каси) платника ПДВ, у квітні 2022 р., змінювати період формування ПК, якщо ПН, складена за операціями з їх постачання, зареєстрована в ЄРПН у червні (має дату складання, що припадає на березень 2022 р.)?

ПКУ встановлює окремий термін реєстрації ПН/РК, складених за операціями з постачання товарів/послуг, що були здійснені у лютому–травні 2022 р., а тому у разі своєчасної реєстрації ПН/РК за такими операціями (в терміни, визначені пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ для різних ситуацій) постачальником період формування ПК покупця, що використовує касовий метод, не змінюється.

Детальніше – в Інформлисті №3/2022 від ДПС.

Про те, як формувати та уточнювати податковий кредит в умовах воєнного стану, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.