вгору

Як отримати компенсацію середнього заробітку працівникам, які призвані на військові збори?

Трапляються ситуації на підприємствах, коли працівників призивають на військові навчальні збори. У бухгалтерів в таких випадках виникають питання щодо розрахунку середнього заробітку за час перебування таких співробітників на військових зборах.

Так, відповідно до вимог ч. 11 ст. 29 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», за призваними на збори військовозобов'язаними на весь період зборів та резервістами на весь час виконання ними обов'язків служби у військовому резерві, включаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, зберігаються місце роботи, а також займана посада та середня заробітна плата на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування і форм власності, як на основній, так і на сумісних роботах.

Згідно з ч. 11 Інструкції про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів, грошової виплати резервістам, затвердженої наказом Міністра оборони України від 12.03.2007 № 80 (далі – Інструкція № 80), виплата середнього заробітку військовозобов'язаним, призваним на збори, провадиться підприємствами, де вони працюють, з подальшим відшкодуванням цих витрат військовими комісаріатами.

Вимогами ч. 12 Інструкції № 80 визначено, що підприємства для покриття витрат на виплату середньої заробітної плати військовозобов’язаним, призваним на збори, подають до районного військового комісаріату, у якому перебувають на обліку військовозобов’язані, рахунки, котрі акцептуються і передаються до обласного військового комісаріату для оплати. Відшкодуванню підлягають всі витрати, пов’язані з виплатою середнього заробітку (у тому числі і ЄСВ).

До рахунків додаються відомості на виплату середньої заробітної плати, нарахованої військовозобов’язаним, призваним на збори, за затвердженою формою цієї Інструкції.

У випадку якщо військовозобов'язаний або резервіст захворів під час зборів та продовжує хворіти після їх закінчення, за ним зберігаються місце роботи і займана посада, а після дня закінчення зборів, у разі непрацездатності (перебуває на лікарняному), замість заробітної плати виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності відповідно до закону.

Відповідно до абз. 3 п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 № 100, середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов'язана відповідна виплата. Працівникам, які працювали на підприємстві, в установі, організації менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

Роз’яснення розміщено на сайті ГУ Держпраці у Дніпропетровській області.

Про збереження середньої зарплати у разі служби за контрактом читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

Медок, Блог бухгалтера