вгору

Як перевірятимуть нарахування та сплату акцизу: затверджено Методику

Наказом ДПСУ від 09.10.2023 р. № 831 затверджено Методику проведення перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати акцизного податку (далі – Методика). 

Цю Методику розроблено з метою належної організації контрольно-перевірочних заходів під час проведення документальних перевірок (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) платників податків, у яких виникає податковий обов’язок обчислити, задекларувати та/або сплатити суму акцизного податку при здійсненні операцій, які підлягають оподаткуванню таким податком. 

Вона містить інформацію щодо: 

  • обсягів інформації, яка має бути перевірена та висвітлена в матеріалах перевірки;  
  • способів викладення в матеріалах перевірки фактів та обставин; 
  • способів обґрунтування висновків. 

При проведенні перевірки може бути використана інформація, що міститься, зокрема, у складі (п. 1.4 Методики): 

  • податкової звітності платника податків; 
  • Реєстру платників акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового;  
  • СЕАРП та СЕ; 
  • Єдиного реєстру акцизних накладних; 
  • Системи автоматичного зіставлення показників обсягів обігу та залишку пального, показників обсягів обігу спирту етилового тощо. 

Крім того, може бути використана інформація, що надійшла: 

1) від платників податків та податкових агентів, у т.ч. дані стандартного аудиторського файлу (SAF-T UA); 

2) від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та НБУ; 

3) від банків, інших фінансових установ – про наявність та рух коштів на рахунках платника податків; 

4) за наслідками податкового контролю; 

5) інша інформація, оприлюднена відповідно до законодавства та/або добровільно чи за запитом надана ДПСУ в установленому законом порядку, а також інформація, наведена у скарзі покупця (споживача) щодо порушення платником податків встановленого порядку проведення розрахункових операцій із застосуванням РРО та/або ПРРО, а також стосовно платника податків подано скаргу про ненадання таким платником податків акцизної накладної покупцю або про порушення порядку заповнення та/або порядку реєстрації акцизної накладної; 

6) дані регістрів податкового та бухгалтерського обліку. 

Починати перевірку рекомендовано зі встановлення факту здійснення платником податків діяльності, що привела до виникнення об’єктів оподаткування, наявності показників, які підлягають декларуванню відповідно до вимог ПКУ, та наявності чинних ліцензій на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, а також правильності визначення бази оподаткування акцизним податком, адже саме до неї застосовується відповідна ставка податку і відповідно визначається розмір податкового зобов’язання. 

До відома! Ця Методика має роз’яснювальний, інформаційний та рекомендаційний характер та не є вичерпною (може змінюватись та доповнюватись). 

Також читайте про затвердження Методики проведення перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати ПДВ.