вгору

Як підтвердити трудову діяльність, якщо відсутні документи в архіві: роз’яснює ПФУ

За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами. Це визначено Постановою КМУ від 12.08.1993 р. № 637.

Що робити, коли архівні документи втрачені у зв’язку з воєнними діями, стихійним лихом, аваріями, катастрофами або іншими надзвичайними ситуаціями? Як підтвердити трудовий стаж?

Відповідь на це запитання надали фахівці ГУ ПФУ у Вінницькій області.

Нагадаємо, що одним із найважливіших факторів при призначенні пенсії є страховий стаж. Адже від його тривалості залежить не лише розмір пенсійної виплати, а і, власно кажучи, саме право людини на той чи інший вид пенсії.

Стаж роботи, який неможливо підтвердити архівними документами, може бути встановлений на підставі показань не менше ніж двох свідків, які працювали із заявником на одному підприємстві чи організації та мали документи про трудову діяльність за період, стосовно якого вони підтверджують роботу заявника. Опитування свідків проводиться органами ПФУ.

Важливо! ПФУ рекомендує переглядати внесені записи до трудової книжки заздалегідь. А в разі виявлення неточних чи неправильних записів - одразу звертатись до підприємства чи архівних установ за отриманням відповідних довідок.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.