вгору

Як у додатку 4ДФ відобразити дохід, який було нараховано та виплачено ФОП в різних кварталах?

Нагадаємо нашим читачам, що під час нарахування (виплати) доходу самозайнятій особі (ФОП або особі, що здійснює незалежну професійну діяльність) від здійснення підприємницької діяльності, податковий агент не утримує ПДФО, якщо:

  • ФОП надано копію документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності,
  • а незалежником – копію довідки про взяття його на податковий облік як фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність (п. 177.8, п. 178.5 Податкового кодексу України).

Водночас податковий агент повинен вказати у звітності нарахований (виплачений) дохід ФОП або незалежнику. А саме, в додатку 4ДФ до Розрахунку заповнюються графи 3а, 3 та графа 6, у якій зазначається ознака доходу «157».

При цьому, графа 3 «Сума виплаченого доходу» заповнюється у разі фактичної виплати доходу самозайнятій особі.

Наприклад, якщо нарахування доходу було здійснено у лютому місяці (І квартал), а виплату здійснено у квітні місяці (ІІ квартал), то нарахована сума буде відображатись в графі 3а «Сума нарахованого доходу» додатка 4ДФ за лютий у І кварталі (див. рис. 1), а виплачена сума буде відображатися в графі 3 «Сума виплаченого доходу» додатка 4ДФ за квітень у ІІ кварталі (див. рис.2).

Графи 4а «Сума нарахованого податку», 4 «Сума перерахованого податку», 5а «Сума нарахованого військового збору» та 5 «Сума перерахованого військового збору» не заповнюються, в даному випадку в таких графах проставляються прочерки.

додаток 4ДФ

Рис. 1

додаток 4ДФ

Рис. 2

Роз’яснення розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 103.25.

Про те, за якою формою подавати Податковий розрахунок за II квартал 2021 р., читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.