вгору

Яка передбачена відповідальність за порушення ведення військового обліку?

Кабмін постановою “Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів” від 30.12.2022 р. № 1487 (далі - Порядок) затвердив новий порядок ведення військового обліку.

Згідно з новим Порядком взяттю на військовий облік підлягають:

  • призовники у віці від 16 (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років;
  • військовозобов’язані та резервісти, які не досягли граничного віку перебування у запасі, у т. ч. жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, а також за власним бажанням.

Що стосується відповідальності за порушення ведення військового обліку, п. 87 Порядку визначено, що посадові особи державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, зокрема за неподання до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць, за прийняття на роботу призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які не перебувають на військовому обліку, незабезпечення оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки, перешкоду їх своєчасній явці на збірні пункти, призовні дільниці, несвоєчасне подання документів, необхідних для ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, та неподання відомостей про таких осіб несуть відповідальність згідно із законом.

За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію до громадян застосовується штраф у розмірі від 1700 до 3400 грн, до посадових осіб - від 3400 до 5100 грн, при першому порушенні. За повторне порушення штраф до громадян становитиме від 3400 до 5100 грн, до посадових осіб - від 5100 до 8500 грн.

Ці вимоги визначені ст. 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Про те, хто здійснює перевірки ведення військового обліку на підприємстві, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.