вгору

Яка відповідальність передбачена за нездійснення компенсації за роботу у вихідний день?

Нагадаємо, що з 01.09.2020 року будуть відновлені трудові перевірки Держпраці. Про це ми писали у нашому матеріалі.

Чи працюють ваші працівники у вихідні дні? Якщо так, то перевірте, чи надали ви таким працівникам компенсацію за роботу у вихідний день. Якщо ні, то це загрожує штрафами.

Так, відповідно до ст. 72 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України) робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі.

Розглянемо перший варіант: коли сторони дійшли згоди щодо надання іншого дня відпочинку за умови роботи в вихідний день, проте роботодавець порушив дану норму закону.

В такому випадку, тільки у разі виконання припису Держпраці та усунення виявлених порушень у визначені приписом строки заходи щодо притягнення до відповідальності не застосовуються. При цьому, якщо припис про усунення виявлених порушень, виданий інспектором праці, не виконаний – застосовуватимуться фінансові санкції, передбачені абз. 9 ч. 2 ст. 265 КЗпП України, у розмірі мінімальної заробітної плати. Крім того, за вчинення порушення, повторно протягом року з дня виявлення порушення – у двократному розмірі мінімальної заробітної плати за кожне таке порушення.

Другий варіант: якщо сторони дійшли згоди компенсувати роботу в вихідний день у грошовій формі у подвійному розмірі, і роботодавець не надав компенсацію.

Тоді, відповідно до ч.7 ст. 265 КЗпП України у разі виконання припису у визначені строки заходи щодо притягнення до відповідальності не застосовуються. Проте, якщо припис буде не виконаний – застосовуватимуться фінансові санкції, передбачені абз. 5 ч. 2 ст. 265 КЗпП України, а саме, у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

Водночас, у разі сплати юридичною особою або фізичною особою – підприємцем, яка використовує найману працю, 50 відсотків розміру штрафу протягом 10 банківських днів з дня вручення постанови про накладення штрафу за порушення вимог законодавства про працю, передбаченого цією статтею, така постанова вважається виконаною.

Сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю.

Також, за порушення вимог ст. 72 КЗпП України передбачена адміністративна відповідальність, яка визначена ч. 1 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Роз’яснення розміщено на сайті Держпраці.

новини, Медок, Блог бухгалтера