вгору

Яка відповідальність передбачена за відсутність реєстрації ПН в ЄРПН

Відповідальність за відсутність реєстрації ПН та РК до ПН в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) передбачена ст. 120-1 Податкового Кодексу України (далі – ПКУ).

Нагадаємо, з прийняттям Закону №466, яким встановлено нові штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК Докладніше про це у матеріалі.

Яка ж відповідальність передбачена у разі відсутності реєстрації ПН/РК в ЄРПН?

Порушення

Розмір штрафу

Законодавча норма

Відсутність реєстрації протягом граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ, в ЄРПН, що зазначена в податковому повідомленні-рішенні, складеному за результатами перевірки контролюючого органу.

50 % суми податкових зобов’язань з ПДВ, зазначеної у такій ПН/РК до ПН, або від суми ПДВ, нарахованого за операцією з постачання товарів/послуг, якщо ПН на таку операцію не складено.

п. 120-1.2 ПКУ.

 

У разі зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН згідно з п. 201.16 ПКУ.

штрафні санкції не застосовуються на період зупинення такої реєстрації до прийняття відповідного рішення щодо відновлення реєстрації таких ПН/РК

п. 120-1.2 ПКУ.

 

Відсутність реєстрації в ЄРПН ПН/РК до такої ПН, зазначених в абз. 1 п. 120-1.2 ПКУ після спливу 10 к. дн., наступних за днем отримання платником податку податкового повідомлення-рішення.

50 % суми податкових зобов’язань з ПДВ, зазначеної у такій ПН/РК до ПН, або від суми ПДВ, нарахованого за операцією з постачання товарів/послуг, якщо ПН на таку операцію не складено.

абз. 2 п.120-1.2 ПКУ

У разі реєстрації в ЄРПН ПН та/або РК до такої ПН, зазначених в абз. 1 п. 120-1.2 ПКУ, протягом 10 к. дн., наступних за днем отримання платником податку податкового повідомлення-рішення

штрафні санкції не застосовуються

абз. 3 п. 120-1.2 ПКУ та п. 120-1.1 ПКУ

 

У разі відсутності реєстрації в ЄРПН ПН/РК, складеної на операції з постачання товарів/послуг, що звільняються від оподаткування ПДВ, та/або ПН/РК, складеної на операції, що оподатковуються за нульовою ставкою ПН, складеної відповідно до п. 198.5 ПКУ у разі здійснення операцій, визначених пп. «а» – «г» п. 198.5 ПКУ, та РК, складеного до такої ПН, ПН, складеної відповідно до ст. 199 ПКУ, та РК, складеного до такої ПН, ПН, складеної відповідно до абз. 11 п. 201.4 ПКУ, протягом граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ, для реєстрації ПН та/або РК до такої ПН в ЄРПН, що зазначена в податковому повідомленні-рішенні, складеному за результатами перевірки контролюючого органу – тягне за собою накладення на платника податку штрафу в розмірі 5 % обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 3400 гривень.

Важливо! Пунктом 73 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ визначено, що штрафи, застосовані через відсутність реєстрації протягом граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ:

- ПН та/або РК до такої ПН в ЄРПН за операціями, що звільняються від оподаткування ПДВ, операціями, що оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою, операціями, що не передбачають надання ПН отримувачу (покупцю);

- ПН, складеної відповідно до п. 198.5 ПКУ у разі здійснення операцій, визначених пп. «а» – «г» п. 198.5 ПКУ, та РК, складеного до такої ПН;

- ПН, складеної відповідно до ст. 199 ПКУ, та РК, складеного до такої ПН;

- ПН, складеної відповідно до абз. 11 п. 201.4 ПКУ, та РК, складеного до такої ПН, 

нараховані платникам податків протягом періоду з 1 січня 2017 року до дати набрання чинності Законом № 466, строк сплати грошових зобов’язань за якими не настав або грошові зобов’язання за якими неузгоджені (відповідні податкові повідомлення-рішення знаходяться в процедурі адміністративного або судового оскарження та грошові зобов’язання за ними не сплачено) станом на дату набрання чинності Законом № 466, застосовуються в розмірі 2,5 % обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 1700 гривень.

Дане роз’яснення розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 101.28.

Про те, що за порушення граничних строків реєстрації ПН та РК не штрафуватимуть до кінця карантину, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

реєстрація податкових накладних,