вгору

Який день вважається днем сплати єдиного внеску?

Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄСВ) сплачується шляхом перерахування платником безготівкових коштів з його банківського рахунку або на єдиний рахунок. Платники, які не мають банківського рахунку або не використовують єдиний рахунок, сплачують внесок шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв’язку.

Це визначено ч. 7 ст. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08 липня 2010 року № 2464-VI (далі - Закон № 2464).

Днем сплати ЄСВ вважається (ч. 10 ст. 9 Закону № 2464):

  1. у разі перерахування сум ЄСВ з рахунку платника на відповідні рахунки контролюючого органу або на єдиний рахунок – день списання банком або Держказначейством, суми платежу з рахунку платника незалежно від часу її зарахування на вказані рахунки;
  2. у разі сплати ЄСВ готівкою – день прийняття до виконання банком або іншою установою – членом платіжної системи документа на переказ готівки разом із сумою коштів у готівковій формі;
  3. у разі сплати ЄСВ в іноземній валюті – день надходження коштів на відповідні рахунки контролюючих органів, відкриті в Держказначействі.

Про це нагадали податківці Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП.

Нагадаємо, що ЄСВ - це консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється в системі загальнообов'язкового державного страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі. Основна ставка ЄСВ становить 22%.

Про основні показники для бухгалтера у 2023 році та нові розміри ЄСВ для роботодавців та ФОП з 01.10.2022 року, читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.