вгору

Якщо РРО неможливо доопрацювати щодо штрих-коду марки акцизного податку

09.12.2021

Податківці в індивідуальному роз’ясненні, зокрема, надали відповідь, чи можна використовувати РРО після 01.10.2021 р., за умови неможливості їх доопрацювання виробником в частині відображення в касових чеках цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої, до кінця терміну експлуатації, встановленого законом. При цьому йдеться про РРО, які перебували на обліку в ДПС до набрання чинності Наказом № 329.

Так, нормами Закону про РРО передбачено: не підлягають виключенню з Держреєстру моделі РРО, що раніше пройшли первинну реєстрацію та використовуються суб'єктом господарювання, до закінчення строку їх служби (строку, протягом якого виробник (постачальник) гарантує працездатність таких реєстраторів, за умови дотримання користувачем вимог експлуатаційних документів). Строк між первинною реєстрацією РРО та датою їх виключення з Держреєстру не може становити менше семи років. У разі зміни законодавчих вимог до використання РРО виробник (постачальник) зобов’язаний, за наявності технічних можливостей, здійснити доопрацювання РРО.

Тому, з метою недопущення непорозумінь з контролюючими органами та у випадку отримання відмови (інформації) від акредитованого центра сервісного обслуговування (далі – ЦСО) про неможливість доопрацювання належної Товариству касової техніки, ДПС рекомендує звернутись до такого ЦСО з проханням надати письмове підтвердження такого факту по кожному екземпляру РРО.

При підтвердженні відсутності технічної можливості доопрацювання РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких були включені до Держреєстру та які перебували на обліку в ДПС, до набрання чинності Наказом № 329, Товариство може використовувати їх при продажу товарів, робіт, послуг протягом семирічного терміну від первинної реєстрації.

Відповідь надана як Індивідуальна податкова консультація ДПС від 15.11.2021 р. № 4319/ІПК/99-00-07-05-01-06.

Нагадуємо нашим читачам, що індивідуальна податкова консультація може використовуватися виключно платником податків, якому вона надана. Отже, для отримання відповіді на власні запитання слід звернутись до ДПС.

Крім того, з 01.10.2021 р. відсутні підстави для застосування ДПС до суб’єктів господарювання штрафів за видачу розрахункового документа без відображення цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої (Інформаційно-довідковий ресурс «ЗІР», категорія 109.18).

Додатково читайте матеріал Штрих-код акцизної марки і товару: інструкція касира у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі Cashalot в ефірі.