вгору

Кабмін скасував розпорядження щодо порядку примусового виконання рішень під час ВС

Кабмін визнав такими, що втратили чинність, розпорядження «Про забезпечення здійснення розрахунків населення в умовах воєнного стану» вiд 02.03.2022 р. № 198-р (далі - розпорядження № 198-р) та «Про забезпечення здійснення розрахунків підприємств, установ, організацій в умовах воєнного стану» вiд 11.03.2022 р. № 212-р (далі - розпорядження № 212-р). Про це йдеться на сайті Мін’юсту.

Зазначеними розпорядженнями було дозволено здійснення видаткових операцій з рахунків, на які накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, без урахування такого арешту та визначено умови їх здійснення.

Розпорядженнями № 198-р та № 212-р передбачалось тимчасово (до припинення чи скасування воєнного стану) дозволити:

  1. фізособам здійснювати видаткові операції з рахунків, на які накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, без урахування такого арешту за умови, якщо сума стягнення за виконавчим документом щодо такої особи не перевищує 100000 грн;
  2. юрособам-боржникам здійснювати видаткові операції з рахунків, на кошти на яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, виключно на такi цiлi:
  • виплата заробітної плати в розмiрi не більше 5 мінімальних розмірів заробітної плати в місяць на одного працівника юридичної особи-боржника;
  • сплата податків, зборiв та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - ЄСВ);
  • здійснення розрахунків за правочинами - для підприємств та господарських товариств в оборонно-промисловому комплексі.

Нагадаємо, 06.05.2023 р. набув чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану” від 11.04.2023 р. № 3048, яким передбачено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні якщо на кошти боржників накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, то:

  • фізособи-боржники можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму в розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує двох розмірів мінімальної заробітної плати (13400 грн), а також сплачувати податки, збори без урахування такого арешту, за умови, що такий поточний рахунок визначений для здійснення видаткових операцій у визначеному порядку. Звернення стягнення у межах зазначеної суми на такому рахунку не здійснюється;
  • юрособи-боржники, самозайняті особи можуть здійснювати видаткові операції з поточних рахунків виключно для виплати заробітної плати в розмірі не більше п'яти розмірів мінімальної заробітної плати (33500 грн) на місяць на одного працівника такої юрособи чи самозайнятої особи, а також для сплати податків, зборів та ЄСВ.

Отже, з метою приведення нормативно-правових актів Кабміну у відповідність до Закону № 3048 розпорядження № 198-р та № 212-р визнані такими, що втратили чинність.

Більше корисних новин читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.