вгору

Кабмін вніс зміни до Порядку ведення ЄРПН: що передбачено?

Кабмін постановою від 24.09.2024 р. № 1088 вніс зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246  (далі - Порядок). Постанова КМУ № 1088 набула чинності 25.09.2024 р.

Зміни внесено з метою приведення Порядку у відповідність до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей експорту окремих видів товарів у період дії воєнного стану» від 09.05.2024 р. № 3706-IX. 

Змінами пропонується доповнити Порядок новими пунктами: 

щодо визначення тривалості операційного дня для реєстрації ПН/РК в ЄРПН: 

  • операційний день триватиме з 0 годин 00 хвилин до 24 години 00 хвилин; 
  • реєстрація ПН/РК, поданих для реєстрації у день, на який припадає граничний строк реєстрації, та надсилання квитанції здійснюється не пізніше наступного операційного дня з дня подання таких ПН/РК.  

щодо запровадження механізму скасування реєстрації ПН/РК в ЄРПН, у яких відображена операція з вивезення за межі митної території України товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення: 

  • реєстрація ПН/РК та надсилання квитанції здійснюється протягом трьох операційних днів з дня їх подання для реєстрації;  
  • реєстрація ПН/РК скасовується через 30 календарних днів з дати реєстрації ПН, протягом яких на відповідні товари не було оформлено митну декларацію. 

Про дату, з якої починається період надання пояснення у разі зупинення реєстрації РК в ЄРПН, читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.