вгору

Коли слід повідомити працівників про зміну істотних умов праці?

Нагадаємо нашим читачам, що в Україні триває воєнний стан. Президент України В. Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації з 20 травня 2023 року на 90 діб, тобто – до 18 серпня 2023 року (закони від 02.05.2023 р. № 3057-ІХ та № 3058-ІХ).

Під час воєнного стану діють спеціальні норми, в тому числі і стосовно трудового законодавства.

Посадовці Держпраці відповіли на питання: Якщо роботодавець змінює істотні умови праці, чи повинен він завчасно повідомити про це працівників?

Так, ст. 32 Кодексу законів про працю України вимагала від роботодавця повідомляти працівників про зміни істотних умов праці (наприклад, зміну розміру оплати, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу) щонайменше за 2 місяці до їх запровадження. Але це в мирний час. В умовах воєнного стану згадана норма не застосовується.

Отже, роботодавець може повідомити працівників безпосередньо після відповідного рішення про зміну істотних умов праці або в інший час. Утім, обов’язково слід дотримуватися однієї умови: повідомлення має відбутися не пізніше допуску до роботи.

Про це зазначено на сайті Південно-Східного міжрегіонального управління Держпраці.

Також про те, що змінилося у трудових відносинах під час воєнного стану, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.