вгору

Контрольна стрічка на ПРРО не створена: чи будуть штрафувати?

02.12.2020

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів та наданні послуг у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані створювати контрольні стрічки у паперовій та/або електронній формі і забезпечувати їх зберігання.

Відповідне зберігання забезпечується реєстраторами розрахункових операцій (далі – РРО) – протягом трьох років та програмними РРО (далі – ПРРО) – до моменту передачі до фіскального сервера контролюючого органу. Це передбачено п. 10 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265).

Нагадуємо, що контрольна стрічка – це копії розрахункових документів, послідовно сформованих РРО, що надруковані або створені в електронній формі таким РРО, а також копії фіскальних звітних чеків у разі створення контрольної стрічки в електронній формі (ст. 2 Закону № 265).

У разі якщо контрольну стрічку не надруковано або не створено в електронній формі на РРО та/або ПРРО або виявлено спотворення даних про проведені розрахункові операції, інформація про які міститься на такій контрольній стрічці, до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних контролюючих органів застосовуються фінансові санкції у розмірі 30 нмдг (510 грн.) (п. 5 ст. 17 Закону № 265).

Разом з тим, посадові особи та працівники за порушення вимог Закону № 265 притягуються до адміністративної відповідальності (ст. 26 Закону № 265). Зокрема, порушення встановленого законом порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг тягне за собою накладення штрафу:

  • на осіб, які здійснюють розрахункові операції – від 2 до 5 нмдг (від 24 до 85 грн.);
  • на посадових осіб – від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн.).

Вчинення таких дій повторно протягом року тягне за собою накладення штрафу відповідно у розмірах від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн.) та від 10 до 20 нмдг (від 170 до 340 грн.).

Це передбачено ст. 155-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Отже, якщо контрольну стрічку не надруковано або не створено в електронній формі на РРО та/або ПРРО або виявлено спотворення даних про проведені розрахункові операції, інформація про які міститься на такій контрольній стрічці, до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), застосовуються фінансова та адміністративна відповідальність.

Про це інформує Офіс ВПП ДПС.

Про затвердження вимог щодо створення контрольної стрічки ПРРО дізнайтесь з Блогу бухгалтера, Інформеру програми M.E.Doc, а також з нашого Telegram-каналу.