вгору

Контрольний список для визначення трудових відносин

Трудова діяльність - є різновидом соціальної поведінки людини, що виконується нею за визначеним завданням. Основним видом трудової діяльності є продуктивна праця в певній галузі промисловості, що зазвичай класифікується як професійна праця.

Трудові відносини всіх працівників регулює Кодекс законів про працю (далі – КЗпП), ст.1 КЗпП.

Трудовий договір укладається між працівником і роботодавцем. Сторонами цивільно-правової угоди можуть бути будь-які юридичні або фізичні особи.

Держпраці у Хмельницькій області пропонує перевірити, чи відповідають трудові відносини визначенню за допомогою контрольного списку.

MEDoc, наймані працівники, трудовий договір

Нагадаємо, що підприємства, установи, організації всіх форм власності та ФОП, які використовують працю найманих працівників, повинні надсилати повідомлення про прийняття працівника на роботу до податкових органів (крім повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації) за місцем обліку їх як платників ЄСВ. Таке повідомлення має бути надіслане до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором. Докладніше про це - у матеріалі.

Зверніть увагу! Зазначену форму повідомлення про прийняття можна подати через програму M.E.Doc (ідентифікатор форми – J/F3001001).

! За використання праці найманих працівників з порушенням трудового та податкового законодавства передбачена адміністративна або дисциплінарна відповідальність.

Про типові форми трудових договорів щодо надомної та дистанційної роботи, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.