вгору

Типові форми трудових договорів про надомну та дистанційну роботу чинні з 16.07.2021 р.

16.07.2021 р. набрав чинності наказ Мінекономіки щодо затвердження типових форм трудових договорів про надомну та дистанційну працю. Відповідний наказ від 05.2021 р. № 913-21 набрав чинності з дня його опублікування («Офіційний вісник України» від 16.07.2021 р., 2021, № 54).

Нагадуємо нашим читачам, що трудовий договір укладається, як правило, у письмовій формі. Додержання письмової форми є обов’язковим при укладенні трудового договору про дистанційну (надомну) роботу (п. 6-1 ч. 1 ст. 24 Кодексу законів про працю України, далі – КЗпП).

Про ключові особливості дистанційної (надомної) роботи ми повідомляли у матеріалі.

Норми щодо надомної та дистанційної праці регулюються ст. ст. 60-1 та 60-2 відповідно. Так, надомна робота – це форма організації праці, за якої робота виконується працівником за місцем його проживання або в інших визначених ним приміщеннях, що характеризуються наявністю закріпленої зони, технічних засобів (основних виробничих і невиробничих фондів, інструменту, приладів, інвентарю) або їх сукупності, необхідних для виробництва продукції, надання послуг, виконання робіт або функцій, передбачених установчими документами, але поза виробничими чи робочими приміщеннями власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу.

Дистанційна робота – це форма організації праці, за якої робота виконується працівником поза робочими приміщеннями чи територією власника або уповноваженого ним органу, в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Більше на цю тему читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.