вгору

Лікарняні у зв’язку з вагітністю та пологами

Допомога по вагітності та пологах надається жінці, яка є застрахованою особою, у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату зарплати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є сформований на основі медичного висновку листок непрацездатності. 

Тривалість лікарняного по вагітності та пологах – у зручній табличній формі (див. Таблицю). 

Таблиця 

Тривалість лікарняного по вагітності та пологах
Вагітність та пологи  Тривалість лікарняного по вагітності та пологах, к. дн. 
Звичайні  70 к. дн. (до пологів) + 56 к. дн. (після пологів) 
З ускладненням, при народженні декількох дітей   70 к. дн. (до пологів) + 70 к. дн. (після пологів) 
Жінок 1–3 категорії постраждалих від ЧАЕС  90 к. дн. (до пологів) + 90 к. дн. (після пологів) 

За бажанням жінки та за відсутності медпротипоказань частина відпустки тривалістю 70 (90) к. дн., передбачена до пологів, може бути перенесена та використана жінкою частково або повністю після пологів, починаючи з дня пологів. При цьому загальна тривалість відпустки не може перевищувати сумарно 126 к. дн. (140 к. дн. – при народженні двох і більше дітей та у разі ускладнених пологів; 180 к. дн. – жінкам, віднесеним до 1–3 категорій осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС). 

Розмір допомоги та тривалість виплати 

Умови надання, тривалість виплати та розмір такої допомоги визначені Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-XIV

Допомога надається в розмірі 100% середньої зарплати (доходу), обчисленої у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і не залежить від страхового стажу. 

Нагадуємо, що Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (в редакції постанови КМУ від 26.06.2015 р. № 439). 

Розмір допомоги по вагітності та пологах обчислюється сумарно за всі дні відпустки по вагітності та пологах та надається в повному обсязі застрахованій особі незалежно від кількості використаних днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами до пологів. 

Сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розмір максимальної величини бази нарахування ЄСВ, з якої сплачувалися страхові внески (з 01.01.2024 р. – 106500 грн; з 01.04.2024 р. – 120000 грн), та не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної зарплати (МЗП), встановленої на час настання страхового випадку (МЗП з 01.01.2024 р. – 7100 грн; з 01.04.2024 р. – 8000 грн). 

Дата фінансування допомоги по вагітності та пологах прямо залежить від дати подання роботодавцем заяви-розрахунку на виплату коштів працівнику. 

Після того, як кошти перераховано на рахунок страхувальника, виплата допомоги здійснюється страхувальником у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати зарплати, або одразу після надходження коштів від ПФУ. 

ПФУ здійснює оплату лише за лікарняним у зв’язку з вагітністю та пологами. Для отримання допомоги при народженні дитини необхідно звернутися до органу соцзахисту населення. 

Нагадуємо, що заяву-розрахунок для виплат за лікарняними, зокрема, по вагітності та пологах, можна сформувати у М.E.Doc (ідентифікатор форми С1100101). 

Про умови надання допомоги по вагітності та пологах, які провадять незалежну професійну діяльність читайте тут.   

Дізнайтеся про різницю між медвисновком і е-лікарняним тут

Як сформувати та подати заяву-розрахунок для виплат за лікарняними до ПФУ через електронний кабінет страхувальника на portal.pfu.gov.ua, дивіться тут

Про те, чому відхилено заяву-розрахунок, читайте у Блозі бухгалтера, Інформері М.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.