вгору

Ліквідація юридичної особи: чи є відповідальність за порушення порядку?

Ліквідація компанії - це одна із форм припинення юридичної особи. Її результатом є внесення запису про припинення юридичної особи в Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб підприємців (далі - ЄДР), після чого компанія перестає існувати.

Процедура ліквідації регулюється багатьма нормативними документами. Що стосується відповідальності за порушення порядку припинення юридичної особи або підприємницької діяльності ФОП, то вона регулюється ст. 166-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП).

ліквідація підприємства, припинення юридичної особи

припинення юридичної особи, ліквідація підприємства

Важливо! Відповідальність за порушення порядку припинення юридичної особи не застосовується до голови ліквідаційної комісії, ліквідатора, інших осіб, залучених до припинення юридичної особи, якщо такі порушення відбулися внаслідок недотримання податковими органами, фондами соціального страхування та ПФУ строків надання відповідних довідок та проведення відповідних перевірок.

Про це нагадали податківці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП.

Зазначимо, що юридична особа  може бути ліквідована за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами та за рішенням суду. Тобто, юридична особа може бути ліквідованою як у добровільному, так і у примусовому порядку.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.