вгору

Ліквідація та зняття з обліку юросіб в ДПС: особливості

Нагадуємо, що Порядок державної реєстрації припинення юридичних осіб регулюється Цивільним та Господарським кодексами України, Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Процедури зняття з обліку платників податків у контролюючих органах визначено Податковим кодексом України (далі – ПКУ), розд. ХІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588 (далі – Порядок № 1588), Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI, розд. IV Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 24.11.2014 р. № 1162 (далі – Порядок № 1162).

У зв’язку з припиненням юридичної особи (її відокремлених підрозділів) відомості щодо яких включаються до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) контролюючі органи розпочинають та проводять процедури, передбачені розд. XI Порядку № 1588 та розд. IV Порядку № 1162, у разі одержання хоча б одного з таких відомостей (документів):

  • відомостей державного реєстратора про внесення до ЄДР запису про рішення засновників (учасників) юрособи, уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи;
  • відомостей з ЄДР про припинення (закриття) відокремленого підрозділу;
  • судових рішень або відомостей з ЄДР, іншої інформації щодо прийняття судом рішень про порушення провадження у справі про банкрутство чи визнання банкрутом платника податків, порушення справи або прийняття рішення судом про припинення юридичної особи, визнання недійсною державної реєстрації чи установчих документів платника податків, зміну мети установи, реорганізацію платника податків.

До зняття з обліку юрособи як платника податків ліквідатор зобов’язаний здійснювати розрахунок зобов’язань щодо таких податків, зборів, обов’язкових платежів, сплачувати їх і подавати відповідну звітність. При цьому ліквідатор складає та подає до органів ДПС податкову звітність за останній звітний період до затвердження ліквідаційного балансу. Ліквідатором юридичної особи складається проміжний ліквідаційний баланс та ліквідаційний баланс. У ліквідаційному балансі відображаються результати прийнятих рішень про стягнення боргів, розподілення активів, власного капіталу та погашення (списання) зобов’язань, які призвели до відсутності активів, власного капіталу і зобов’язань ліквідованого підприємства на заключну дату складання ліквідаційного балансу.

 Ліквідаційний баланс після його затвердження учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи, подається до органу ДПС за основним місцем обліку платника.

3 метою забезпечення закриття рахунків юросіб, що ліквідуються, ДПС за основним місцем обліку на звернення комісії з припинення (ліквідатора, ліквідаційної комісії тощо) надає перелік рахунків у фінансових установах відповідної юрособи та/або її відокремлених підрозділів, які на момент звернення взяті на облік контролюючими органами та щодо яких не надходили повідомлення про їх закриття (п. 11.9 розд. XI Порядку № 1588).

Після отримання від держреєстратора відповідних відомостей з ЄДР про припинення юрособи (закриття відокремленого підрозділу) ДПС проводить передбачену законодавством позапланову документальну перевірку платника щодо правильності нарахування та сплати податків та зборів, підстави для проведення якої визначено пп. 78.1.7 ПКУ.

До відома! Законом України від 14.07.2020 р. № 786-ХІ, що набрав чинності з 08.08.2020 р., зокрема, внесено зміни до п. 52-2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ в частині зняття мораторію на проведення документальних позапланових перевірок з підстав, визначених пп. 78.1.7 ПКУ.

Дані про зняття з обліку як платника податків та платника ЄСВ передаються контролюючим органом за основним місцем обліку такого платника податків до ЄДР із зазначенням: дати та номера запису про зняття з обліку, назви та ідентифікаційного коду контролюючого органу, у якому платника податків знято з обліку (п. 11.17 розд. XI Порядку № 1588, п. 6 розд. IV Порядку № 1162).

 Підсумовуючи викладене вище, проводяться наступні процедури для зняття з обліку платників податків:

  1. вищий орган управління платника податків приймає рішення про ліквідацію;
  2. для внесення запису до ЄДР щодо рішення про ліквідацію підприємство подає документи держреєстратору;
  3. держреєстратор вносить запис про рішення підприємства ліквідуватися до ЄДР, повідомляє про це податкову службу та публікує інформацію про рішення про ліквідацію;
  4. призначається та проводиться перевірка (або приймається рішення про непроведення перевірки), після якої підприємство остаточно погашає заборгованість за податками, зборами, ЄСВ;
  5. підприємство закриває банківські рахунки;
  6. контролюючий орган передає до ЄДР відомості про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати податків і зборів;
  7. підприємство подає документи Держреєстратору для внесення запису до ЄДР про припинення в результаті ліквідації;
  8. Держреєстратор вносить запис до ЄДР про припинення підприємства. Підприємство вважається ліквідованим.

Про це повідомило ГУ ДПС у Житомирській області.

Більше на цю тему читайте у Блозі бухгалтера та Інформері програми M.E.Doс:

- Ліквідація платника податків: що з документами, пов’язаними зі сплатою податків?

Алгоритм дій щодо ліквідації юрособи;

Призначення та виплата матеріального забезпечення застрахованим особам у разі ліквідації підприємства.

Також долучайтеся до нашого Telegram-каналу.