вгору

Маркування рідин для електронних сигарет: Мінфін розробив проєкт Постанови

Мінфін оприлюднив проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах» (далі – проєкт Постанови).

Як зазначено у пояснювальній записці, проєкт Постанови розроблено Мінфіном з метою забезпечення маркування марками акцизного податку рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Нагадуємо, з 01.01.2021 р. рідини, що використовуються в електронних сигаретах, віднесено до підакцизних товарів. Відповідно, такі рідини повинні маркуватись маркою акцизного податку.

Підпунктом 14.1.109 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) передбачено, що рідини, які використовуються в електронних сигаретах, маркуються марками акцизного податку шляхом наклеювання їх на ємність (упаковку) з рідиною.

Наразі у Положенні про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів, затвердженим постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1251 (далі – Положення № 1251), зазначено, що марка акцизного податку наноситься на картриджі, заправні контейнери та інші ємності для рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Отже, проєктом Постанови пропонується привести норми Положення № 1251 у відповідність до норм ПКУ. Крім того, передбачається запровадити перехідний період до 01.07.2021 р., під час якого дозволяється реалізувати запаси рідин, що використовуються в електронних сигаретах та вироблені до 01.01.2021 р., які знаходяться в ємностях (упаковках), не маркованих марками акцизного податку.

Про те, як оподатковується акцизом рідина для електронних сигарет та про нові акцизні марки для тютюнових виробів та рідин для електронних сигарет – з 01.01.2021 р. читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.