вгору

Нові акцизні марки для тютюнових виробів та рідин для електронних сигарет – з 01.01.2021 р.

Уряд постановою від 29.10.2020 р. № 1037 «Деякі питання маркування марками акцизного податку тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах» (далі – Постанова № 1037) затвердив:

  • нові зразки марок акцизного податку для тютюнових виробів;
  • зразки марок акцизного податку для рідин, що використовуються в електронних сигаретах, вітчизняного та імпортного виробництва.

 Ці марки будуть запроваджені з 01.01.2021 р.

Відповідно, будуть внесені зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1251 (далі – Положення).

Зокрема, назва цього Положення зміниться на Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Також у новій редакції викладено абзац другий п. 5 цього Положення щодо кольорової гами марок акцизного податку. Так, наприклад, марки для:

  • тютюнових виробів вітчизняного виробництва (сигарили) виготовляються у смарагдово-зеленій кольоровій гамі, а імпортного виробництва – рожево-смарагдовій;
  • тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням вітчизняного виробництва – бузковій, а імпортного виробництва – зелено-помаранчевій;
  • рідин, що використовуються в електронних сигаретах, вітчизняного виробництва – вохристо-зеленій, а імпортного виробництва – рожево-синій кольоровій гамі.

Доповнено літерні позначення виду марок. Так, для позначення виду марки, що складається зі слів та літер:

  • «тютюн вітчизняний (сигарили)» – «ТВ СГ», «тютюн імпортний (сигарили)» – «ТІ СГ»;
  • «тютюновмісні вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням вітчизняні» – «ТВЕН В», «тютюновмісні вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням імпортні» – «ТВЕН І»;
  • «рідина імпортна» – «РІ», «рідина вітчизняна» – «РВ».

Також Положення доповнено нормою, що повернуті імпортерами невикористані марки, які не пошкоджено, можуть бути повторно видані продавцем марок на підставі заяви тому ж імпортеру, який їх повернув. При цьому плата за марки не стягується.

Звертаємо увагу, що 03.11.2020 р. Постанова № 1037 офіційно опублікована в «Урядовому кур’єрі» № 213.

До відома! Для отримання марок акцизного податку підприємства-виробники та імпортери алкогольних напоїв і тютюнових виробів мають подати засобами електронного зв’язку в електронній формі таку інформацію:

  • попередню заявку-розрахунок про потребу в марках за їх видами,
  • реквізити платіжного документу/платіжних документів (номер, дата платіжного доручення та сума перерахованих коштів) на перерахування плати за виготовлення марок,
  • звіт про використання марок, придбаних у попередньому місяці.

Марки акцизного податку на січень 2021 року необхідно надавати за новою формою попередньої заявки про потребу в марках. Докладніше про це – у повідомленні ДПС.

Нагадуємо нашим користувачам, що у M.E.Doc форми J(F)1314302 (попередня заявка-розрахунок про потребу в марках акцизного податку) та J(F)1314402 (додаткова заявка-розрахунок про потребу в марках акцизного податку) знаходяться у розділі «Звітність» – модуль «Реєстр звітів» – папка «Акциз-Первинні документи».

Про умову продажу акцизних марок підприємствам-імпортерам та щодо вартості ліцензії для оптової торгівлі алкоголем та тютюном читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.