вгору

Новий механізм розподілу акцизу з роздрібного продажу тютюнових виробів

Затверджено новий механізм розподілу акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів між бюджетами місцевого самоврядування. Йдеться про постанову КМУ «Деякі питання зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах» від 03.05.2022 р. № 515. Такі зміни запроваджені у зв’язку з новаціями у справлянні цього податку, передбаченими Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 30.11.2021 р. № 1914-IX.

Що відомо?

Акцизний податок з роздрібного продажу тютюнових виробів розподіляється між бюджетами місцевого самоврядування за частками, які визначаються ДПС щомісяця пропорційно до обсягів вартості реалізованої суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнової продукції на відповідній території за останній (податковий) звітний місяць з урахуванням даних реєстраторів розрахункових операцій, у тому числі програмних.

Отже, обсяг зарахованого до відповідного бюджету місцевого самоврядування акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів буде залежати від актуальності адрес господарських об’єктів, на які зареєстровані РРО, у т. ч. ПРРО, та повноти відображення обов’язкових реквізитів у відповідних графах розрахункових документів, зокрема, кодів товарних підкатегорій згідно з УКТ ЗЕД.

Тому податківці просять суб’єктів господарювання правильно заповнювати всі реквізити розрахункових документів та реєстраційних даних для забезпечення отримання бюджетами місцевого самоврядування належних сум акцизу з роздрібного продажу тютюнових виробів та запобігання виникненню зайвих підстав для фактичних перевірок.

Нагадуємо нашим читачам, що платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку. Це передбачено до п. 63.3 Податкового кодексу України.

Об’єктами оподаткування і об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність, є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів.

Повідомлення про такі об’єкти оподаткування подається за формою № 20-ОПП (ідентифікатор форми J(F)1312002). Порядок обліку об’єктів оподаткування та об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, визначений розд. VIIІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Читайте на цю тему у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.

Повідомлення про об'єкти оподаткування (форма 20-ОПП) заповнюємо у М.Е.Dос;

Власне приміщення поділено на об’єкти різного призначення: чи подавати форму № 20-ОПП?

Повідомлення за ф. №20-ОПП: особливості подання та заповнення;

Оновлено довідник типів об’єктів оподаткування станом на 22.01.2021.