вгору

Мінімальне податкове зобов'язання: кому і коли подавати роз'яснює ДПС

Мінімальне податкове зобов’язання (далі - МПЗ) - це мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до ПКУ. Сума МПЗ, визначених щодо кожної із земельних ділянок, право користування якими належить одній юридичній або фізичній особі, у т. ч. фізичній особі - підприємцю, є загальним мінімальним податковим зобов’язанням. Це визначено пп. 14.1.114-2 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

Вперше зобов'язання з МПЗ виникає за результатами 2022 року.

Порядок розрахунку МПЗ визначено ст. 38-1 ПКУ та обчислюється за відповідними формулами для земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь:

  • нормативна грошова оцінка яких проведена;
  • та нормативна грошова оцінка яких не проведена.

МПЗ обчислюється контролюючим органом на підставі даних Держреєстру речових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру та/або на підставі оригіналів чи належним чином засвідчених копій відповідних документів платника податків, зокрема документів, що підтверджують право власності/користування (пп. 170.14.3 ПКУ).

Особливості розрахунку МПЗ за 2022 та 2023 звітні роки визначені п. 67 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Так, для розрахунку МПЗ за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки коефіцієнт "К", визначений у пп. 38-1.1.1 і 38-1.1.2 ПКУ, застосовується із значенням 0,04, або 4% нормативно грошової оцінки.

Зверніть увагу! На період здійснення заходів із забезпечення проведення операції Об’єднаних сил (ООС) щодо земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, що розташовані на тимчасово окупованій території та/або території населених пунктів на лінії зіткнення, МПЗ не визначається (п. 38.14 підрозд. 10 розділу ХХ “Перехідні положення” ПКУ).

Роз'яснення з цього питання надано податківцями ДПС у Івано-Франківській області. 

Більше корисних новин читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.