вгору

Моніторинг відповідності ПН/РК критеріям ризиковості посилять: проект від Мінфіну

Мінфін оприлюднив проект постанови Кабміну «Про внесення змін до Порядку зупинення реєстрації ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних» (далі - проект постанови).

У зв’язку з прийняттям Закону України від 12.05.2022 № 2260-ІХ, яким передбачено відновлення реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування (далі - ПН/РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН), виникає необхідність внесення змін до Порядку зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затвердженого постановою Кабміну від 11.12.2019 № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (далі - Порядок № 1165).

Проект постанови підготовлено у зв’язку із виявленням численних випадків маніпулювання показниками та ознаками, визначеними постановою № 1165, у разі відповідності яким подані для реєстрації в Реєстрі ПН/РК не перевіряються на відповідність критеріям ризиковості платника податку та критеріям ризиковості здійснення операцій.

Що пропонує Мінфін?

Прийняття проекту постанови сприятиме запобіганню порушень податкового законодавства з ПДВ шляхом удосконалення автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків, передбаченого постановою № 1165.

Так, до п. 3 Порядку № 1165 внесені зміни, якими передбачено, ПН/РК (крім розрахунків коригування, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної, складеної на отримувача - платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості хоча б одного з товарів/послуг їх постачальнику), що подаються для реєстрації в Реєстрі, перевіряються щодо відповідності ознакам безумовної реєстрації ПН/РК.

Змінами, внесеними до п. 6 Порядку № 1165, передбачено, що зупинення реєстрації ПН/РК буде відбуватися не тільки щодо складених ПН/РК, а й поданих на реєстрацію.

Крім того, п. 19 Порядку № 1165 викладено у новій редакції, а саме: комісії контролюючих органів приймають рішення про неврахування Таблиці даних платника податку (додаток 7), що врахована, зокрема, в автоматичному режимі, яке надсилається платнику податку у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ, у разі коли:

  • стосовно платника податку прийнято рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку (додаток 4), визначеним у п. 1-5 додатка 3 до Порядку № 1165;
  • до контролюючого органу надійшла податкова інформація щодо невідповідності інформації, зазначеної в Таблиці даних платника податків, видам економічної діяльності відповідно до КВЕД, кодам товарів згідно з УКТЗЕД та/або кодам послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України, яка свідчить про надання платником податку недостовірної інформації в Таблиці даних платника податку.

Також внесено зміни у правила визначення ризиковості здійснення операцій. Так, ДПС перевіряє віртуальні залишки ризикових товарів і у разі перевищення товарів, що реалізуються, над залишками у 1,5 рази, блокує податкові накладні. Але, з урахуванням змін, ДПС буде перевіряти не тільки залишки ризикових, а й всіх товарів. Оскільки змінами виключено норму щодо переважання в такому залишку (більше 50 відсотків) груп товарів (продукції), визначених ДПС та затверджених відповідним наказом, оприлюдненим на офіційному вебсайті ДПС.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.