вгору

Мораторій на перевірки для мікро- та малого підприємництва: законопроєкт від Уряду

На сайті Мінекономрозвитку оприлюднено проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

Даний законопроєкт вносить зміни до Закону України «Про особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності» від 23.02.2012 р. №4448-VI.

Так, законопроєкт передбачає звільнення від планових перевірок суб’єктів мікро- та малого підприємництва, які не застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, на три роки після їх реєстрації.

Виключення становлять перевірки діяльності суб’єктів господарювання, які віднесені до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику, та суб`єктів господарювання у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, які також передбачені для суб’єктів господарювання, що застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Водночас законопроєктом визначено, що органи Пенсійного фонду України проводитимуть планові та позапланові перевірки cуб’єктів господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, діяльність яких віднесена до середнього ступеня ризику.

Таким чином законопроєкт передбачає:

  • збереження обмежень перевірок суб’єктів мікро- та малого підприємництва, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності;
  • запровадження обмежень перевірок суб’єктів мікро- та малого підприємництва строк господарської діяльності яких не перевищує трьох років, які не застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Про план здійснення комплексних заходів держнагляду (контролю) на 2021 рік та про законопроєкт щодо можливість скасування мораторію на проведення перевірок під час карантину, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.