вгору

Набрали чинності зміни до Порядку обчислення середньої зарплати №100

Як ми вже повідомляли нашим читачам, Уряд вніс зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 р. № 100 (далі – Порядок № 100). Відповідна постанова КМУ від 09.12.2020 р. № 1213 набрала чинності з 12.12.2020 року (з дня опублікування).

Основні зміни до Порядку №100 такі:

  1. Порядок № 100 поширюється на підприємства, установи і організації незалежно від форми власності, а також на фізичних осіб-підприємців та фізичних осіб, які в межах трудових відносин використовують працю найманих працівників.
  2. Порядок № 100 застосовується у випадках надання працівникам всіх видів відпусток (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами).
  3. Уточнено, що якщо працівника прийнято (оформлено) на роботу не з першого числа місяця, проте дата прийняття на роботу є першим робочим днем місяця, то цей місяць враховується до розрахункового періоду, як повний місяць.
  4. Зазначено, що час, протягом якого працівник згідно з чинним законодавством не працював, і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду (виключено: не працював з інших поважних причин).
  5. При обчисленні середньої зарплати в усіх випадках її збереження будуть враховуватись всі суми нарахованої зарплати відповідно до законодавства та умов трудового договору, крім визначених у п. 4 цього Порядку.
  6. Доповнено перелік виплат, які не враховуються при обчисленні середньої зарплати (п. 4 Порядку) наступними виплатами: винагородою державним виконавцям та зарплатою, яка нарахована під час роботи у виборчих комісіях, комісіях всеукраїнського референдуму
  7. Уточнено, що премії та інші виплати, які виплачуються за два місяці або більш тривалий період, при обчисленні середньої зарплати включаються шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду частини, що відповідає кількості відпрацьованих робочих днів періоду (місяців), за які такі премії та інші виплати нараховані. Така частина визначається діленням суми нарахованих премій та інших виплат на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів кожного місяця, що відноситься до розрахункового періоду для обчислення середньої зарплати.
  8. Виключено п. 10 Порядку, у якому була вимога коригувати суму відпускних при підвищенні окладів у розрахунковому періоді.

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.