вгору

Належний захист працівників після виходу з карантину: поради МОП

Людям, які повертаються до роботи, необхідно забезпечити належний захисту. Про це зазначено на сайті ГУ Держпраці у Київській області. Це слід зробити, щоб уникнути другу хвилю пандемії, про це попереджає Міжнародна організація праці (далі – МОП).

Всім роботодавцям необхідно провести оцінку ризиків і завчасно забезпечити на своїх підприємствах найсуворіше дотримання правил охорони праці для того, щоб звести до мінімуму небезпеку зараження COVID-19 працівників.

Безпека та здоров’я всіх працівників - понад усе. В умовах поширення вірусної інфекції від того, наскільки ми захистимо працівників, залежить те, наскільки в ході розвитку пандемії буде забезпечена безпека, як населення, так і життєстійкості підприємств.

На думку МОП, захистити життя працівників, їх сімей і населення в цілому, забезпечити безперебійну роботу та економічне виживання можна лише за рахунок дотримання заходів охорони праці.

Щоб гарантувати безпечне відновлення роботи і щоб уникнути її нових перебоїв, МОП рекомендує: ідентифікувати і оцінити небезпеку зараження на всіх виробничих процесах і продовжувати робити це в міру повернення до роботи.

Вжити заходів до запобігання ризиків, адаптованих до особливостей кожного сектора, кожного робочого місця і категорії працівників.

Такі заходи можуть включати:

  • скорочення фізичних контактів між працівниками, підрядниками, клієнтами та відвідувачами, а в разі, коли такі контакти все ж мають місце, дотримання необхідної дистанції;
  • забезпечення більш ефективної вентиляції робочих приміщень;
  • постійне чищення поверхонь, забезпечення чистоти і гігієни приміщень, організація необхідних умов для миття рук і дезінфекції;

У необхідних випадках безкоштовно забезпечувати працівників засобами індивідуального захисту.

  • забезпечити умови для ізоляції ймовірно інфікованих і відстеження всіх їх контактів;
  • забезпечити психологічну підтримку персоналу.

Забезпечити навчання, підготовку і наявність інформаційних матеріалів з охорони праці, в тому числі, що стосуються дотримання особистої гігієни і використання на робочих місцях необхідних коштів, зокрема, засобів індивідуального захисту.

Крім того, МОЗ рекомендує роботодавцям проводити температурний скринінг. Якщо у працівника температура перевищує 37,2 С, то людина не допускається до офісу. Доступ до офісного приміщення виключно в масках або респіраторах, обов'язкова обробка рук антисептиком, дотримання соціальної дистанції під час спілкування або перебування, в т.ч. іншому офісному приміщенні. Докладніше про правила безпеки працівникам та відвідувачам у рис.1.

Про те, що карантин продовжується до 22 червня, але з пом’якшенням, читайте у Блозі бухгалтера, у Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

https://lh6.googleusercontent.com/ChOaBn-AvAAclvRH4f9kEl6akmhlMr0hoQ4iTX5boHaesBVblDzyoOEfkSEbgHg-1iAB8VS_UpOewBIN3XRnkR0UDh76SraWFyXNUai4jWS3HY42B4MI9gwB0XYaZNfTZBwcT-2S